Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία επί της πρώτης νομικής πράξης της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στην ΕΕ και παγκοσμίως

μεθάνιο

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη σήμερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου επί του νέου κανονισμού της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου του ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα και των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού μας.

Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και είναι επίσης ένας ισχυρός ατμοσφαιρικός ρύπος. Κατά συνέπεια, η σημερινή συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Η συμφωνία θα υποχρεώσει τη βιομηχανία φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα να μετρά σωστά, να παρακολουθεί, να υποβάλλει εκθέσεις και να επαληθεύει τις εκπομπές μεθανίου σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα παρακολούθησης, και να λαμβάνει μέτρα για τη μείωσή τους.

Η σημερινή συμφωνία έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την COP28, όπου η ΕΕ θα συνεχίσει τη συνεργασία της με διεθνείς εταίρους για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Press Release in English

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα