Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Οκτωβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή χαιρετίζει το εκτελεστικό διάταγμα των ΗΠΑ περί ενός νέου πλαισίου ΕΕ-ΗΠΑ για την προστασία των δεδομένων

logo

Στις 25 Μαρτίου 2022, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία επί ενός νέου πλαισίου ΕΕ-ΗΠΑ για την προστασία των δεδομένων. Το πλαίσιο θα προάγει τις διατλαντικές ροές δεδομένων και θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που διατύπωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απόφαση Schrems II τον Ιούλιο του 2020. Στη συνέχεια, ομάδες από την ΕΕ και τις ΗΠΑ εργάστηκαν εντατικά για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της παραπάνω συμφωνίας και να την μετατρέψουν σε νομικό πλαίσιο.

 

Στις 7 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος κ. Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα «Περί ενίσχυσης των διασφαλίσεων για τις δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών». Μαζί με τους κανονισμούς που εξέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, το εκτελεστικό διάταγμα μεταφέρει στο δίκαιο των ΗΠΑ την κατ’ αρχήν συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο.

 

Το εκτελεστικό διάταγμα θεσπίζει νέες δεσμευτικές εγγυήσεις για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που ήγειρε το Δικαστήριο της ΕΕ, περιορίζοντας την πρόσβαση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στα δεδομένα της ΕΕ και ιδρύοντας Δικαστήριο Ελέγχου της Προστασίας Δεδομένων. Βάσει των ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει τώρα σχέδιο απόφασης περί επάρκειας και θα κινήσει τη διαδικασία έγκρισής της. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. τις σχετικές ερωταπαντήσεις.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand - Τηλ.: +32 229 62253· Katarzyna Kolanko – Τηλ.: +32 229 63444· Cristina Torres Castillo – Τηλ.: +32 229-90679)

  

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Οκτωβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα