Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Σεπτεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κοινή δήλωση για την παροχή οικονομικά προσιτών, προσβάσιμων και διαφανών υπηρεσιών εμβασμάτων στην Ουκρανία

ουκρανία - εε

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την κοινή δήλωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ και της Ουκρανίας σχετικά με την παροχή πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, προσβάσιμες και διαφανείς υπηρεσίες εμβασμάτων στην Ουκρανία.

Σήμερα, τα εμβάσματα από ευρισκόμενους στην ΕΕ Ουκρανούς αποτελούν ουσιαστικό τρόπο παροχής μέσων διαβίωσης στις οικογένειες και τους συγγενείς τους στη χώρα τους. Ενόψει της εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης που προκλήθηκε από την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η μείωση του κόστους των εμβασμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες εξοικονομήσεις για τους Ουκρανούς και τις οικογένειές τους. Θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην κλιμάκωση της βοήθειας προς τον λαό της Ουκρανίας.

Με τη σημερινή κοινή δήλωση, οι υπογράφοντες δεσμεύονται για:

  • οικονομικά προσιτά εμβάσματα: με την οικειοθελή μείωση των συνολικών τελών και σύγκλιση προς τον στόχο του 3 % που προβλέπεται από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και τον χάρτη πορείας της G20 για τις διασυνοριακές πληρωμές·
  • διαφανή εμβάσματα: με τη γνωστοποίηση των συνολικών εξόδων, συμπεριλαμβανομένων των τελών μεταφοράς και του περιθωρίου συναλλάγματος·
  • προσβάσιμα εμβάσματα: επιδιώκοντας να διατηρηθεί η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες εμβασμάτων μέσω δικτύου πρακτόρων και της ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών.

Η κ. Μαρέιντ Μαγκίνες, επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ένωσης Κεφαλαιαγορών, δήλωσε σχετικά: «Από την παράνομη ρωσική εισβολή, η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει αταλάντευτα την Ουκρανία και τον λαό της. Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, εξακολουθεί και η στήριξή μας προς την Ουκρανία. Ο λαός της Ουκρανίας υφίσταται τις φρικτές συνέπειες του πολέμου.  Όπως δήλωσε η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, η αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ουκρανία θα παραμείνει αταλάντευτη. Η εξεύρεση πρακτικών λύσεων ώστε οι Ουκρανοί που ζουν στο εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου, να βοηθηθούν να στείλουν εμβάσματα στα αγαπημένα τους πρόσωπα στην πατρίδα τους αποτελεί πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα της αλληλεγγύης μας. Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι εταιρείες της ΕΕ και της Ουκρανίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εμβασμάτων έχουν συνεργαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Είμαστε ανοικτοί και θα χαιρετίζαμε μάλιστα τη συμμετοχή περισσότερων παρόχων υπηρεσιών στη δήλωση για οικονομικά προσιτές, προσβάσιμες και διαφανείς υπηρεσίες εμβασμάτων στην Ουκρανία.»

Η σημερινή κοινή δήλωση γίνεται μετά από συνάντηση στρογγυλής τραπέζης, την οποία διευκόλυναν η Επιτροπή και η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, με παρόχους υπηρεσιών εμβασμάτων από την ΕΕ και την Ουκρανία, με τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων, μεταξύ των οποίων μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μετατροπή των τραπεζογραμματίων χρίβνια των ατόμων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμφώνησαν με την κοινή δήλωση. Η πρωτοβουλία αυτή παραμένει ανοικτή: άλλα ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών εμβασμάτων στην ΕΕ και την Ουκρανία ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία και να εγκρίνουν τη δήλωση.

Ιστορικό

Η κοινή δήλωση ισχύει για 9 μήνες από σήμερα. Στη συνέχεια, θα επανεξεταστεί ώστε να ληφθεί υπόψη η ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση.

Περισσότερες πληροφορίες

Σύνδεσμος προς τη σημερινή κοινή δήλωση

Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
28 Σεπτεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα