Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο23 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και ενίσχυσης της προστασίας των καταναλωτών

The Berlaymont Building and European Flags

Ενόψει του χειμώνα, η Επιτροπή σήμερα ενισχύει τη δράση της για την προστασία των καταναλωτών ενέργειας, ιδίως των ευάλωτων. Με την έκδοση νέας σύστασης σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια, η Επιτροπή ενισχύει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει μια δίκαιη και ισότιμη για όλους μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Η σύσταση ορίζει ορθές πρακτικές για διαρθρωτικές βελτιώσεις, τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη για να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια της ενεργειακής φτώχειας. Επισημαίνονται επίσης οι επενδύσεις σε διαρθρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της χαμηλής ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών και των συσκευών. Άλλα μέτρα είναι η παροχή σαφών πληροφοριών σχετικά με τους λογαριασμούς ενέργειας και τις πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και η ενθάρρυνση των πολιτών να ενταχθούν σε ενεργειακές κοινότητες ή να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγες ενέργειας. Η σύσταση, η οποία συνοδεύεται από λεπτομερές έγγραφο των υπηρεσιών της Επιτροπής, περιέχει επίσης προτάσεις για τροπους μόχλευσης των κονδυλίων της ΕΕ σε εθνικό επίπεδο.  

Το απόγευμα, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς και η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον θα παρουσιάσουν τη σύσταση στα ενδιαφερόμενα μέρη, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ενεργειακή φτώχεια. Θα παραστούν επίσης στην υπογραφή της ανανεωμένης κοινής δήλωσης των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών για τον χειμώνα. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022, συγκεντρώνει βασικά ενδιαφερόμενα μέρη που εκπροσωπούν τους καταναλωτές, τις ρυθμιστικές αρχές, τους προμηθευτές και τους διανομείς ενέργειας γύρω από κοινές αρχές σχετικά με τις δυσκολίες πληρωμής και τις αναβολές λογαριασμών, με σκοπό κανείς πολίτης να μην είναι αποσυνδεδεμένος από τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: «Λόγω της περσινής ανόδου των τιμών της ενέργειας και της κρίσης του κόστους ζωής, εκατομμύρια καταναλωτές δυσκολεύτηκαν να τα βγάλουν πέρα. Ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με τον περσινό χειμώνα, το κόστος της ζωής παραμένει υψηλό και οι τιμές της ενέργειας υψηλότερες απ’ ό,τι προ κρίσης. Πολλοί καταναλωτές, και ιδίως όσοι βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, μπορεί να δυσκολευτούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους και να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας. Πρέπει να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των καταναλωτών που έχουν ανάγκη.»

Η Επίτροπος κ. Σίμσον προσέθεσε τα εξής: «Η ενεργειακή φτώχεια δεν αποτελεί νέο φαινόμενο στην ΕΕ, ούτε σχετίζεται μόνο με τις τιμές της ενέργειας, αλλά βρίσκεται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια που η Ρωσία εργαλειοποίησε τον ενεργειακό εφοδιασμό. Παρατηρείται σε όλα τα κράτη μέλη και αυξάνει τις πιέσεις που δέχονται οι πολίτες που βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη κατάσταση. Αναλάβαμε δράση για μεγαλύτερη σταθερότητα στην αγορά ενέργειας και τώρα προχωράμε πέρα από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, για να εξασφαλίσουμε μια πιο μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα των τιμών για τους καταναλωτές. Η σημερινή σύσταση εστιάζει σε μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά μέτρα, όπως η πρόσβαση σε ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες και συσκευές, καθώς και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα βοηθήσουν όλους τους πολίτες να προωθήσουν τη μετάβαση της Ευρώπης σε καθαρές μορφές ενέργειας.»

Οι ομιλίες των δύο Επιτρόπων θα δημοσιευθούν εντός της ημέρας. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
23 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα