Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο22 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή εγκαινιάζει υπηρεσία μίας στάσης για τη στήριξη ερευνητών από την Ουκρανία

era4ukraine

Σήμερα, η Επιτροπή εγκαινίασε την πύλη «Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας για την Ουκρανία» (ERA4Ukraine), μια υπηρεσία μίας στάσης για υπηρεσίες πληροφόρησης και στήριξης σε ερευνητές με έδρα την Ουκρανία και ερευνητές που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Η πύλη συγκεντρώνει πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, ανά χώρα και από μη κυβερνητικές ομάδες. Στόχος της είναι να βοηθά ερευνητές που πλήττονται να βρίσκουν στέγαση και ευκαιρίες απασχόλησης, να διευκολύνει την αναγνώριση των πτυχίων τους και να προσφέρει άλλες υπηρεσίες.

Η πύλη ERA4Ukraine εγκαινιάζεται στο υφιστάμενο δίκτυο EURAXESS, το οποίο στηρίζει ερευνητές μέσω της σύνδεσης πάνω από 600 κέντρων και 43 εθνικών πυλών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Όλες οι πληροφορίες θα είναι σύντομα διαθέσιμες τόσο στα αγγλικά όσο και στα ουκρανικά. Κάθε κράτος μέλος και συνδεδεμένη χώρα διαθέτει εθνική πύλη στην οποία απαριθμούνται υπηρεσίες στήριξης με δομημένο τρόπο. Μέχρι στιγμής, είναι διαθέσιμες 30 πύλες χωρών.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε τα εξής: «Στεκόμαστε στο πλευρό των ερευνητών και των φορέων καινοτομίας της Ουκρανίας που αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς συνθήκες εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στη χώρα τους. Οι επιστήμονες και ερευνητές από την Ουκρανία έχουν συμβάλει καθοριστικά στην έρευνα και την καινοτομία της ΕΕ. Εν αναμονή της επικύρωσης της σύνδεσης της Ουκρανίας με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», διασφαλίσαμε ότι οι επιτυχόντες δικαιούχοι μπορούν ήδη να λάβουν χρηματοδότηση από τα προγράμματα Ε&Κ της ΕΕ. Η σημερινή έναρξη λειτουργίας του ERA4Ukraine αποτελεί άλλη μια σημαντική δράση για τη στήριξη των Ουκρανών ομοτίμων μας.»

Στο ίδιο πνεύμα, ήδη την περασμένη εβδομάδα, η κ. Maria Leptin, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ), ζήτησε και από τους 5 600 υπότροφους του ΕΣΕ να παράσχουν προσωρινή απασχόληση σε πρόσφυγες ερευνητές και υποστηρικτικό προσωπικό από την Ουκρανία. Αυτή η νέα πρωτοβουλία του ΕΣΕ περιλαμβάνεται στην πύλη ERA4Ukraine. Μέχρι στιγμής, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, έχουν ληφθεί 380 προσφορές. Σχετικό δελτίο Τύπου δημοσιεύτηκε εδώ.

Άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ περιλαμβάνουν την πρόσβαση στο Science4Refugees, μια υφιστάμενη πρωτοβουλία του δικτύου EURAXESS που παρέχει θέσεις πρακτικής άσκησης, θέσεις εργασίας μερικής και πλήρους απασχόλησης σε πρόσφυγες, καθώς και πρόσβαση σε μια Ευρωπαϊκή Κοινότητα Έρευνας, την Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τη δράση Marie Sklodowska-Curie (MSCA) – Ερευνητές σε κίνδυνο.

Η πύλη ERA4Ukraine συνδέει επίσης τη #Science4Ukraine, μια κοινοτική ομάδα εθελοντών φοιτητών και επιστημόνων ερευνητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εθελοντές συλλέγουν και διαδίδουν πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες στήριξης σε πανεπιστημιακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές που συνδέονται άμεσα με ουκρανικό ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Ιστορικό

Η ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει βιώσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη εργάζονται σε όλα τα μέτωπα για τη στήριξη της Ουκρανίας με ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή έχει λάβει διάφορα μέτρα για την παροχή στήριξης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Τον Οκτώβριο του 2021 η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία για τη σύνδεσή της τόσο με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» όσο και με τα προγράμματα έρευνας και κατάρτισης της Ευρατόμ. Η συμφωνία δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ λόγω καθυστερήσεων στη διαδικασία κύρωσης από την ουκρανική πλευρά, η οποία έχει πλέον σταματήσει.Στο μεταξύ, η Επιτροπή έχει λάβει διοικητικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι επιτυχόντες Ουκρανοί δικαιούχοι μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από τα προγράμματα Ε&Κ της ΕΕ.

Στις 3 Μαρτίου, η Επίτροπος κ. Γκαμπριέλ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω έργα συνεργασίας με ρωσικές οντότητες. Ανέστειλε την κατάρτιση συμφωνιών επιχορήγησης έργων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» στα οποία συμμετέχουν ρωσικοί ερευνητικοί οργανισμοί. Η υπογραφή νέων συμβάσεων έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας. Επιπλέον, οι πληρωμές προς ρωσικές οντότητες στο πλαίσιο υφιστάμενων συμβάσεων έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας.

Η πύλη ERA4Ukraine φιλοξενείται στο δίκτυο EURAXESS, μια μοναδική πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών στήριξης σε επαγγελματίες ερευνητές. Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών και των συνδεδεμένων χωρών, στηρίζει την κινητικότητα των ερευνητών και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους, ενώ παράλληλα ενισχύει την επιστημονική συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και του κόσμου. Το EURAXESS είναι ένα δίκτυο με περισσότερα από 600 κέντρα και 43 εθνικές πύλες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες. Η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν επίσης εθνικούς διαχειριστές.

Για περισσότερες πληροφορίες

ERA4Ukraine

ΕΣΕ για την Ουκρανία 

Ομιλία της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ομιλία της επιτρόπου κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
22 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα