Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο8 Μαρτίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή εγκαινιάζει μια κοινή δράση με χρηματοδότηση ύψους 18 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και της περίθαλψης ασθενών με σπάνιες νόσους

logo

Αθήνα, 08/03/2024

Σήμερα, η Επιτροπή εγκαινίασε μια νέα κοινή δράση (JARDIN) για τη βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και της περίθαλψης ασθενών με σπάνιες νόσους σε ολόκληρη την Ένωση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα ενσωματώσει τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς (ΕΔΑ) στα εθνικά συστήματα υγείας: τα ΕΔΑ είναι εικονικά δίκτυα εξαιρετικά εξειδικευμένων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης απ’ όλη την Ευρώπη, τα οποία αντιμετωπίζουν πολύπλοκες ή σπάνιες νόσους και παθήσεις που απαιτούν εξαιρετικά εξειδικευμένη θεραπεία ή ειδικές γνώσεις και πόρους.

Η κοινή δράση φέρνει σε επαφή όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και τη Νορβηγία και την Ουκρανία, και θα εξετάσει θέματα όπως οι θεραπευτικές μέθοδοι για τους ασθενείς και η διαχείριση δεδομένων σε περιπτώσεις σπάνιων νόσων. Θα προετοιμάσει επίσης το έδαφος για ακόμη πιο αποτελεσματική, αποδοτική και βιώσιμη συνεργασία στο μέλλον. Για την περίοδο 2024-2027, η δράση θα λάβει 15 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health) και 3,75 εκατ. ευρώ από τα κράτη μέλη.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας είναι αποφασισμένη να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον για τους ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες νόσους. Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα πρωτοβουλία για τη βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και της περίθαλψης των ασθενών που ζουν με τέτοιες παθήσεις. Τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου μας και αυτή η νέα δράση, ενσωματώνοντας τα δίκτυα αυτά στα εθνικά συστήματα υγείας, θα φέρει έμπειρους γιατρούς πιο κοντά στους ασθενείς και θα δώσει τη δυνατότητα στις εξειδικευμένες γνώσεις να φτάσουν σε όλη την ΕΕ. Όσον αφορά τις σπάνιες νόσους, μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή των ασθενών μόνο εάν συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά.»

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: + 32 2 296 22 53· Ana Apse-Paese — Τηλ.: + 32 2 298 73 48)

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
8 Μαρτίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα