Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο24 Μαΐου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή εγκαινιάζει το Ευρωπαϊκό Γαλάζιο Φόρουμ και δημοσιεύει την Έκθεση για τη Γαλάζια Οικονομία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα 2023

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, at the One Ocean Summit, in Brest

Σήμερα και αύριο στη Βρέστη της Γαλλίας εορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα. Η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή κοινότητα συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στην εκδήλωση αυτή, όπου δημιουργούνται δίκτυα, ανταλλάσσονται απόψεις και σχεδιάζονται κοινές δράσεις για τη θάλασσα και τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση, η οποία εστιάζει στην ενεργειακή μετάβαση, με θέματα όπως η απανθρακοποίηση, οι θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και η ανάπτυξη δεξιοτήτων στον εν λόγω τομέα.
 

Η Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα και την πλέον πρόσφατη έκθεση της ΕΕ σχετικά με τη γαλάζια οικονομία, στην οποία παρουσιάζονται οι επιδόσεις καθιερωμένων και αναδυόμενων τομέων, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επιπλέον, στις 26 Μαΐου, η Επιτροπή θα εγκαινιάσει το Ευρωπαϊκό Γαλάζιο Φόρουμ, μία από τις δράσεις που εξαγγέλθηκαν στην ανακοίνωση για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία που δημοσιεύθηκε το 2021. Στόχος του φόρουμ είναι να φέρει σε επαφή ενδιαφερόμενους φορείς της γαλάζιας οικονομίας, επιχειρήσεις και επιστήμονες, προκειμένου να συνεργαστούν για τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και την εξισορρόπηση ανταγωνιστικών μεταξύ τους χρήσεων της θάλασσας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και μηδενικής ρύπανσης. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Γαλάζιο Φόρουμ.
 

Στη Βρέστη, ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσιους θα εγκαινιάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα με τον Γάλλο Υφυπουργό Θαλάσσης κ. Ερβέ Μπερβίλ, τον Ευρωβουλευτή και Πρόεδρο της Επιτροπής Αλιείας κ. Πιερ Καρλεσκίντ, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Βρετάνης κ. Λοΐγκ Σενε-Ζιράρ και τον Δήμαρχο της Βρέστης κ. Φρανσουά Κιουγιάντρ. Μετά την εναρκτήρια τελετή, ο Επίτροπος θα ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Ερβέ Μπερβίλ, καθώς και με εκπροσώπους της αλιευτικής κοινότητας της Βρετάνης. Θα επισκεφθεί εμβληματικά θαλάσσια έργα και θα εγκαινιάσει επίσημα το Oceanolab, το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ.
 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
24 Μαΐου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα