Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο4 Μαρτίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή διοργανώνει την πρώτη διεθνή συνάντηση υψηλού επιπέδου για τις ασφαλείς ροές δεδομένων

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα, ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς θα προεδρεύσει της πρώτης συνάντησης υψηλού επιπέδου για τις ασφαλείς ροές δεδομένων. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν η Αντιπρόεδρος κ. Γιούροβα και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ) κ. Anu Talus, καθώς και υπουργοί και επικεφαλής των αρχών προστασίας δεδομένων των 15 χωρών για τις οποίες η ΕΕ έχει εκδώσει απόφαση επάρκειας. Τα άτομα που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση θα συζητήσουν στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το δίκτυο ομονοούντων εταίρων, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη των ασφαλών και ελεύθερων ροών δεδομένων. Αξιοποιώντας τα κοινά σημεία στους κανόνες κάθε χώρας για την προστασία των δεδομένων, θα διερευνήσουν επίσης τις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας για την επιβολή των εν λόγω κανόνων, μεταξύ άλλων όσον αφορά την παροχή οδηγιών, τους μηχανισμούς συμμόρφωσης και τις έρευνες.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Οι ισχυροί κανόνες για την προστασία των δεδομένων και η αυστηρή επιβολή τους αποτελούν δείγμα δημοκρατίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τους δημοκρατικούς μας εταίρους για ασφαλείς και ελεύθερες ροές δεδομένων, να προωθήσουμε τη συνεργασία μας και να διδαχθούμε ο ένας από τον άλλον. Στην ψηφιακή εποχή, όπου η καινοτομία τροφοδοτείται συχνά από δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι αυτό, θα ήταν αμοιβαία επωφελές να καταβληθούν προσπάθειες να αξιοποιηθεί το “αποτέλεσμα δικτύου” και να γίνουν κατανοητές από κοινού οι προκλήσεις.»

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς προσέθεσε: «Οι διασυνοριακές ροές δεδομένων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας και της καθημερινής μας ζωής. Μαζί με 15 άλλες χώρες, αποτελούμε το ευρύτερο παγκοσμίως δίκτυο για ασφαλείς και ελεύθερες ροές δεδομένων. Με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και τις παγκόσμιες προκλήσεις που προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες, η συνεργασία μας για την προώθηση της υπεύθυνης χρήσης των δεδομένων και των αξιόπιστων ροών δεδομένων είναι πιο σημαντική από ποτέ. Προσβλέπω στη συζήτηση γι’ αυτές τις ευκαιρίες που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρώτης διεθνούς συνόδου κορυφής μεταξύ ομονοούντων εταίρων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.»

Ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς θα κηρύξει την έναρξη της συνάντησης υψηλού επιπέδου στις 16:00 (ώρα Ελλάδος). Στη συνέχεια, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στον τρόπο μεγιστοποίησης των οφελών των ασφαλών ροών δεδομένων, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το εν λόγω δίκτυο ως κινητήρια δύναμη για τη συνεργασία μεταξύ των αρχών προστασίας δεδομένων των 15 χωρών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική της Επιτροπής όσον αφορά τη διεθνή διάσταση της προστασίας των δεδομένων είναι διαθέσιμες εδώ.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
4 Μαρτίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα