Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Ιανουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή απευθύνει πρόσκληση σε εμπειρογνώμονες να παρέχουν συμβουλές για την υλοποίηση των αποστολών της ΕΕ

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων  για τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων στα πέντε συμβούλια αποστολών που θα παράσχουν συμβουλές σχετικά με την υλοποίηση των αποστολών της ΕΕ.

logo

Σκοπός των αποστολών είναι η εξεύρεση λύσεων σε καίριες παγκόσμιες προκλήσεις ως το 2030: προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καρκίνος, αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας, κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις και μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το έδαφος.

Το κάθε συμβούλιο θα αποτελείται από μέχρι 15 εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου από διαφορετικούς χώρους, όπως επιχειρήσεις, δημόσια διοίκηση, επιστήμη, πολιτισμός, συμμετοχή των πολιτών και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, από την Ευρώπη και όχι μόνο. Τα κύρια καθήκοντα των νέων συμβουλίων θα είναι, βασιζόμενα στο έργο των πρώτων συμβουλίων αποστολής που λειτούργησαν ως τον Δεκέμβριο του 2021, να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να παράσχουν συμβουλές σχετικά με τις δράσεις καθενός από τα σχέδια υλοποίησης των αποστολών.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Η νέα αυτή πρόσκληση για συμμετοχή στα συμβούλια αποστολών αποτελεί ευκαιρία να αξιοποιήσουμε νέες δεξιότητες και να συγκεντρώσουμε κορυφαίους ειδικούς που θα στηρίξουν τις αποστολές. Οι ειδικοί αυτοί θα εμπνεύσουν τους πολίτες και θα παράσχουν συμβουλές για τα σχέδια υλοποίησης. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε οι αποστολές μας να έχουν επιτυχία».

Οι αποστολές αποτελούν μια καινοτομία του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και είναι μια πρωτότυπη ιδέα σε επίπεδο πολιτικής της ΕΕ, με τη συμμετοχή διάφορων υπηρεσιών της Επιτροπής υπό την εποπτεία εννέα μελών του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Παρέχουν εντολή για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στους τομείς της υγείας, του κλίματος και του περιβάλλοντος, εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα πέντε συμβούλια αποστολών είναι ανοιχτή έως τις 2 Φεβρουαρίου 2022, στις 18:00 (ώρα Ελλάδος). Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Ιανουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα