Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Ιουλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια της «Ομάδας Ευρώπη» ανήλθε σε 70,2 δισ. ευρώ το 2021

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ και των 27 κρατών μελών της προς τις χώρες εταίρους τους σε όλο κόσμο συνέχισε να αυξάνεται και διαμορφώθηκε στα 70,2 δισ. ευρώ το 2021. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 4,3% σε ονομαστικούς όρους και αντιστοιχεί στο 0,49% του συλλογικού ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της στο πλαίσιο της «Ομάδας Ευρώπη» επιβεβαιώνουν έτσι τη θέση τους ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας παγκοσμίως, καθώς παρέχουν το 43 % της παγκόσμιας επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας.

Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε σχετικά: «Το 2021 η “Ομάδα Ευρώπη” αύξησε και πάλι την αναπτυξιακή της βοήθεια σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι χώρες εταίροι μας είναι αντιμέτωπες με μακροπρόθεσμες παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά και με τις άμεσες συνέπειες του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Παρά τη δύσκολη συγκυρία, παραμένουμε προσηλωμένοι στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Για να επιτύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους μας με πιο στρατηγικό κι αποτελεσματικό τρόπο. Μέσω της στρατηγικής Global Gateway, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο της “Ομάδας Ευρώπη”, η επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια καθίσταται σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την επίτευξη των ΣΒΑ, αλλά και αποτελεσματικό εργαλείο για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να φτάσουμε το αναγκαίο επίπεδο αναπτυξιακής χρηματοδότησης.»

 Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν δεσμευτεί να παράσχουν τουλάχιστον το 0,7 % του συλλογικού ΑΕΕ τους σε επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια ως το 2030. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου και στις ερωταπαντήσεις.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Ιουλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα