Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Φεβρουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η ΕΕ συντονίζει την αποστολή βοήθειας έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες

Κατόπιν αιτήματος της ουκρανικής κυβέρνησης για βοήθεια πολιτικής προστασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει πρόσθετα εφόδια ιατρικής περίθαλψης,

logo

όπως κιβώτια με είδη πρώτων βοηθειών, προστατευτικό ρουχισμό, απολυμαντικά, καθώς και σκηνές, πυροσβεστικό εξοπλισμό, ηλεκτρογεννήτριες και αντλίες νερού που προσφέρθηκαν στην Ουκρανία. Αυτή η βοήθεια προς την Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ περιλαμβάνει είδη, τα οποία προσέφεραν την περασμένη εβδομάδα η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, καθώς και πρόσθετη βοήθεια, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 2 εκατ. βασικά είδη από την Κροατία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ισπανία, τη Δανία και τη Σουηδία. Επιπλέον, ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς απευθύνθηκε στους υπουργούς της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Μολδαβίας για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ θα μπορούσε να τους βοηθήσει να παράσχουν προστασία στους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Χθες το βράδυ, η Μολδαβία ενεργοποίησε την πολιτική προστασία της ΕΕ, ζητώντας βοήθεια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Ποτέ άλλοτε η αλληλεγγύη δεν είχε μεγαλύτερη σημασία από σήμερα. Τώρα είναι η ώρα να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Ευχαριστώ όλες τις χώρες που προσέφεραν ήδη άμεση βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην αφήσουμε μόνη την Ουκρανία σε αυτή την στιγμή που έχει μεγάλη ανάγκη. Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα σε στενή συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες για να τις βοηθήσουμε να παράσχουν προστασία στους Ουκρανούς που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.»

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ουκρανία και τις αρχές των γειτονικών χωρών για την αποστολή περαιτέρω βοήθειας.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Φεβρουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα