Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ συντονίζει άλλες έξι πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

HAB

Αθήνα, 10/11/2023

 Η ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται σε εικοσιτετράωρη βάση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Άλλες έξι πτήσεις της ανθρωπιστικής αερογέφυρας της ΕΕ έχουν προγραμματιστεί για τις προσεχείς ημέρες. Από αυτές, δύο πτήσεις έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν σήμερα και αύριο από το Μπρίντιζι της Ιταλίας, για τη μεταφορά 55 τόνων από την ΕΕ στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
 

Το φορτίο περιλαμβάνει είδη εφοδιαστικής, όπως μια κινητή μονάδα αποθήκευσης, εξοπλισμό ψυκτικής αλυσίδας και άλλα είδη που θα ενισχύσουν την ικανότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να παρέχουν βοήθεια στους ανθρώπους της Γάζας. Άλλες τρεις πτήσεις θα αναχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα από το Βουκουρέστι μεταφέροντας εξοπλισμό στέγασης, όπως σκηνές και στρώματα, δωρεά της Ρουμανίας. Η τελευταία πτήση θα αναχωρήσει από την Οστάνδη του Βελγίου εντός του Νοεμβρίου, μεταφέροντας εφόδια από οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και άλλους ανθρωπιστικούς εταίρους.
 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκαθεν ήταν ο μεγαλύτερος διεθνής χορηγός βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις ανθρωπιστικές ανάγκες του λαού της Γάζας. Γι’ αυτό προγραμματίζουμε περισσότερες πτήσεις για την παροχή βοήθειας σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Οκτώ πτήσεις που μεταφέρουν πολύτιμα εφόδια έχουν ήδη φθάσει στην Αίγυπτο, ενώ άλλες έξι προγραμματίζονται για τις προσεχείς ημέρες. Ταυτόχρονα, επεξεργαζόμαστε συμπληρωματικές διαδρομές, όπως έναν θαλάσσιο διάδρομο.»
 

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς προσέθεσε: «Γινόμαστε μάρτυρες μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τετραπλασίασε την χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας τον τελευταίο μήνα, παρέχουμε και εφοδιαστική στήριξη στους ανθρωπιστικούς εταίρους στο πεδίο, μεταξύ άλλων με μια ανθρωπιστική αερογέφυρα της ΕΕ προς την Αίγυπτο, για τη μεταφορά βασικών ανθρωπιστικών εφοδίων για τον λαό της Γάζας. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και για τους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας είναι η δραματικά ανεπαρκής και επισφαλής πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι επείγει τα αντιμαχόμενα μέρη να λάβουν επιτέλους υπόψη τις πολυάριθμες εκκλήσεις για διασφάλιση απεριόριστης και διαρκούς πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων που χρειάζονται απεγνωσμένα για τη λειτουργία νοσοκομείων, αρτοποιείων, σταθμών ύδρευσης και για ανθρωπιστική δράση. Αποδοκιμάζω έντονα τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό θανάτων εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Προκειμένου να είναι ασφαλείς ενώ εργάζονται για να σώσουν ζωές, τα αντιμαχόμενα μέρη πρέπει οπωσδήποτε να ορίσουν άμεσα αποτελεσματικές ανθρωπιστικές διαδρομές και να τις σεβαστούν
 

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οργανωθεί πτήσεις της αερογέφυρας της ΕΕ που έχουν μεταφέρει συνολικά στην Αίγυπτο πάνω από 550 τόνους επείγουσας βοήθειας, ώστε να αποσταλεί άμεσα στον λαό της Γάζας μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφα.
 

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: +32 2 295 45 78· Daniel Puglisi - Τηλ.: +32 2 296 91 40)

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα