Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Δεκεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την εκπαίδευση των προσφύγων και την αντιμετώπιση μεταναστευτικών προκλήσεων στην Τουρκία με επιπλέον 560 εκατ. ευρώ

logo

Η Επιτροπή εξέδωσε δύο αποφάσεις χρηματοδότησης ύψους 560 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ποιοτικής, συμπεριληπτικής εκπαίδευσης των προσφύγων στην Τουρκία και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων. Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί μέρος των 3 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιούνιο του 2021 για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ προς τους πρόσφυγες στην Τουρκία κατά την περίοδο 2021-2023.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ δήλωσε σχετικά: «Αυτή η νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να τιμά τις δεσμεύσεις της. Χάρη στη χρηματοδότηση αυτή, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο και να λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση, η οποία είναι καταλυτικής σημασίας για τη διασφάλιση μελλοντικών προοπτικών απασχόλησης και για την ευρύτερη κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη. Επίσης, θα παράσχουμε στις αρχές χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων, ιδίως ενόψει της μεταβαλλόμενης κατάστασης στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας.»

Το πρώτο μέτρο, ύψους 530 εκατ. ευρώ, θα στηρίξει την ποιοτική και συμπεριληπτική εκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδίως μέσω υποτροφιών. Η δεύτερη απόφαση χρηματοδότησης προβλέπει 30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών και συνοριακών προκλήσεων: ανάπτυξη ικανοτήτων και βελτίωση των προτύπων και των συνθηκών για τους μετανάστες στα κέντρα υποδοχής της Τουρκίας και βελτιώσεις της αντιμετώπισης ζητημάτων σχετικών με τη μετανάστευση στα τουρκικά αεροδρόμια.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
21 Δεκεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα