Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Ιουνίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ κινητοποιεί αποθέματα έκτακτης ανάγκης και παρέχει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προξενήσει η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόφκα

ukraine flag

Κατόπιν της καταστροφής του φράγματος της Νόβα Καχόφκα, την περασμένη εβδομάδα, και της έκκλησης για βοήθεια που απηύθυναν οι ουκρανικές αρχές, η ΕΕ τώρα κινητοποιεί τα στρατηγικά της αποθέματα rescEU, αποστέλλοντας τρεις κινητούς σταθμούς επεξεργασίας υδάτων για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να παραγάγουν πόσιμο νερό για τους πλημμυροπαθείς. Κάθε σταθμός επεξεργασίας νερού μπορεί να παράγει 120.000 λίτρα καθαρού νερού ημερησίως, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση μιας από τις πλέον επείγουσες ανάγκες στην περιοχή, της πρόσβασης σε πόσιμο νερό.

 

Δεκαέξι ευρωπαϊκές χώρες (η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Σουηδία) έχουν πλέον προσφέρει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, παρέχοντας βυτιοφόρα, αντλίες νερού, σκάφη, εξοπλισμό διάσωσης, γεννήτριες και άλλα ζωτικής σημασίας είδη διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.
 

Οι εταίροι ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία έχουν ανακατευθύνει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αρωγής που καταβάλλουν, προκειμένου να παράσχουν στους πληγέντες πληθυσμούς ζωτικής σημασίας βοήθεια, όπως πόσιμο νερό, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, χρηματική βοήθεια και εξοπλισμό στέγασης. Για την περαιτέρω στήριξη των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στο πεδίο, η ΕΕ έχει επίσης κινητοποιήσει άλλα 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών που προέκυψαν από την καταστροφή του φράγματος της Καχόφκα. Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα 200 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν ήδη διατεθεί εντός του 2023 για την Ουκρανία.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Ιουνίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα