Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ καταπολεμά τις επιδοτήσεις χάλυβα που προκύπτουν από εξαγωγικούς περιορισμούς και από τις διακρατικές επιδοτήσεις της Κίνας

dombrovskis

Σήμερα η ΕΕ επέβαλε αντισταθμιστικούς δασμούς στις εισαγωγές πλατέων προϊόντων ψυχρής έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα που προέρχονται από την Ινδονησία και την Ινδία.

Καθώς η Ινδονησία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, η ΕΕ καταπολεμά τους εξαγωγικούς περιορισμούς σε βασικές πρώτες ύλες, οι οποίοι στρεβλώνουν σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές και οι οποίοι συνδέονται επίσης με την κινεζική χρηματοδότηση. Επιπλέον, η ΕΕ λαμβάνει μέτρα κατά της προτιμησιακής χρηματοδότησης που χορηγεί η Κίνα στην Ινδονησία, στο πλαίσιο ενός περίπλοκου καθεστώτος επιδοτήσεων για εξαγωγές προς την ΕΕ. Χωρίς αυτό το διορθωτικό μέτρο, θα υπονομευόταν η ικανότητα της ΕΕ να παράγει πλατέα προϊόντα ψυχρής έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία είναι απαραίτητα για τις κατασκευές, τον ενεργειακό εξοπλισμό, τις υποδομές, τα καταναλωτικά αγαθά και τα οχήματα.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το εμπόριο, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα λαμβάνουμε μέτρα για την καταπολέμηση των αθέμιτων κρατικών επιδοτήσεων στην Ινδία και την Ινδονησία, οι οποίες βλάπτουν άμεσα τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις μας σε αυτόν τον κρίσιμο βιομηχανικό τομέα. Οι επιδοτήσεις με χρήση εξαγωγικών περιορισμών είναι από τις πλέον σοβαρές στρεβλώσεις, καθώς μειώνουν δραστικά το κόστος των πρώτων υλών στη χώρα εξαγωγής και υπονομεύουν άμεσα τον θεμιτό ανταγωνισμό με τις εταιρείες της ΕΕ. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά για να εξασφαλίσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ. Με την εν λόγω έρευνα εξετάζουμε επίσης τα περίπλοκα διακρατικά συστήματα επιδοτήσεων που εφαρμόζει η Κίνα με τρίτες χώρες και τα οποία απειλούν άμεσα τη βιομηχανία μας».

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα