Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο31 Ιανουαρίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η ΕΕ και οι κοινωνικοί εταίροι δεσμεύονται στο Val Duchesse να ενισχύσουν τον κοινωνικό διάλογο για την αντιμετώπιση των εργασιακών προκλήσεων

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα, στη σύνοδο κορυφής των κοινωνικών εταίρων στο Val Duchesse, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και οι Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι υπέγραψαν «τριμερή δήλωση για έναν γόνιμο ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο». Η δήλωση αποτελεί μια ανανεωμένη δέσμευση για ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου σε επίπεδο ΕΕ και για συνένωση δυνάμεων με σκοπό την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων στις οικονομίες και στις αγορές εργασίας μας. Στόχος είναι η προαγωγή ευημερούντων επιχειρήσεων, ποιοτικών θέσεων εργασίας και υπηρεσιών, καθώς και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Ο κοινωνικός διάλογος —ο διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εκπροσώπων των επιχειρήσεων― αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, συμβάλλει στην οικονομική ευημερία, βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, προωθεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ΕΕ και συμβάλλει στην πρόβλεψη και τη διαχείριση των αλλαγών, για παράδειγμα στο πλαίσιο της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Βασικά αποτελέσματα της συνόδου κορυφής

Στο πλαίσιο της δέσμευσής τους για την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, η Επιτροπή, η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν τα εξής:

  • Αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων: η ύπαρξη ποιοτικών θέσεων εργασίας και εργατικού δυναμικού εξοπλισμένου με τις κατάλληλες δεξιότητες είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Ωστόσο, επί του παρόντος, σχεδόν τα δύο τρίτα (63 %) των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δήλωσαν σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων τις περιορίζουν στις γενικές επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα παρουσιάσει την άνοιξη του 2024 σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων. Επιπλέον, οι τέσσερις υπογράφοντες δεσμεύτηκαν να προβούν στις ενέργειες που τους αναλογούν για την προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων και την ένταξη των εργαζομένων που προέρχονται από το εξωτερικό.
  • Ο ευρωπαϊκός κοινωνικός διάλογος στο επίκεντρο του κοινού μας μέλλοντος: οι κοινωνικοί εταίροι διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ ανταποκρίνεται και προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, μεταξύ άλλων υπό το πρίσμα της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Η δήλωση επαναλαμβάνει τη δέσμευση της ΕΕ να σεβαστεί πλήρως και να προωθήσει τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων και του κοινωνικού διαλόγου.
  • Θέσπιση απεσταλμένου για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο: η Επιτροπή θα θεσπίσει ειδικό απεσταλμένο για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο με στόχο την προώθηση και την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του κοινωνικού διαλόγου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Ο απεσταλμένος θα υποστηρίξει και θα συντονίσει την υλοποίηση της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου στην ΕΕ. Ο απεσταλμένος θα ενεργεί ως σημείο επαφής των κοινωνικών εταίρων για να ενημερώνει σχετικά με τα ζητήματα γύρω από τον κοινωνικό διάλογο.
  • Δρομολόγηση συμφώνου για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο: σειρά διμερών και τριμερών συνεδριάσεων για τον προσδιορισμό τρόπων για την περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει ενωσιακή θεσμική και χρηματοδοτική στήριξη και την ανάπτυξη ικανοτήτων, μεταξύ άλλων μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (ΕΚΤ+), καθώς και μια συμφωνημένη διμερή προσέγγιση για τη διαπραγμάτευση, την προώθηση και την υλοποίηση των συμφωνιών των κοινωνικών εταίρων. Στόχος είναι η σύναψη του συμφώνου έως τις αρχές του 2025.

Δηλώσεις

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Ο κοινωνικός διάλογος βρίσκεται στο επίκεντρο της μοναδικής μας ευρωπαϊκής κοινωνικής οικονομίας. Σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια, εδώ στο Val Duchesse, ο Ζακ Ντελόρ έδωσε σάρκα και οστά στον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο. Σήμερα επιστρέφουμε στον Val Duchesse για να δώσουμε συνέχεια στην παρακαταθήκη που μας άφησε. Η δήλωσή μας είναι μια δέσμευση να συνεργαστούμε στενά για την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων της εποχής μας, όπως οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων. Μόνο μαζί μπορούμε να εξακολουθήσουμε να βρίσκουμε δίκαιες και κοινές λύσεις που να ωφελούν τόσο τους εργαζομένους όσο και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, κ. Αλεξάντερ ντε Κρο, δήλωσε τα εξής: «Η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς μας αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη βελγική Προεδρία, καθώς αποτελεί τη βάση για τη μελλοντική μας ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την πράσινη μετάβαση. Η αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων είναι απαραίτητη για τον σκοπό αυτό. Για να στεφθεί με επιτυχία το πράσινο μέλλον μας χρειαζόμαστε περισσότερους ειδικευμένους εργαζομένους σε κάθε τομέα της οικονομίας, καθώς και ένα θεματολόγιο για την ανάπτυξη. Οι κοινωνικοί εταίροι σε ολόκληρη την Ευρώπη μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο, μαζί με τις κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα. Ο ενισχυμένος και ανανεωμένος κοινωνικός διάλογος είναι το κλειδί για την κοινή μας επιτυχία».

Ιστορικό

Στη φετινή σύνοδο κορυφής των κοινωνικών εταίρων στο Val Duchesse παρέστησαν η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός κ. ντε Κρο, ο αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς, ο επίτροπος κ. Σμιτ, οι υπουργοί του Βελγίου κ. Ντερμάν, κ. Βαντενμπρούκε και κ. Κλαρινβάλ, καθώς και εκπρόσωποι της ETUC, της Business Europe, της SME United και της SGI Europe.

Η σύνοδος κορυφής ανακοινώθηκε από την πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2023 και στην επιστολή προθέσεων, καθώς και στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2024. Αποτελεί επίσης συνέχεια της σύστασης του Συμβουλίου, του 2023, για την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο, καθώς και της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση και την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου σε επίπεδο ΕΕ. Η πρώτη συνάντηση στο Val Duchesse, κατά την οποία γεννήθηκε ο ευρωπαϊκός κοινωνικός διάλογος, πραγματοποιήθηκε το 1985 με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Επιτροπής Ζακ Ντελόρ. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις, ο αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς και ο επίτροπος κ. Σμιτ θα προωθήσουν τις επακόλουθες δράσεις στη σύνοδο κορυφής, συμπεριλαμβανομένου ιδίως του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων.

Οι κοινωνικοί εταίροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της παραγωγικότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και στην τόνωση της ευημερίας και της ανθεκτικότητας της Ευρώπης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα των αλλαγών που επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες και της ανάγκης για δίκαιη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Οι κοινωνικοί εταίροι είναι επίσης απαραίτητοι για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης και της συμπερίληψης στην αγορά εργασίας, μεριμνώντας ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο. 

Ο κοινωνικός διάλογος κατοχυρώνεται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και υπογραμμίζεται στην 8η αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και στο σχέδιο δράσης για τον πυλώνα. Το άρθρο 154 της ΣΛΕΕ θεσπίζει την υποχρέωση της Επιτροπής να διαβουλεύεται με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με νομοθετικές προτάσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και να τους επιτρέπει να διαπραγματεύονται συμφωνίες, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν μέσω του δικαίου της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Τριμερής δήλωση για έναν γόνιμο ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο

Κοινωνικός διάλογος

Η Επιτροπή παρουσιάζει συγκεκριμένες δράσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο

Δηλώσεις

Ο κοινωνικός διάλογος βρίσκεται στο επίκεντρο της μοναδικής μας ευρωπαϊκής κοινωνικής οικονομίας. Σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια, εδώ στο Val Duchesse, ο Ζακ Ντελόρ έδωσε σάρκα και οστά στον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο. Σήμερα επιστρέφουμε στον Val Duchesse για να δώσουμε συνέχεια στην παρακαταθήκη που μας άφησε. Η δήλωσή μας είναι μια δέσμευση να συνεργαστούμε στενά για την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων της εποχής μας, όπως οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων. Μόνο μαζί μπορούμε να εξακολουθήσουμε να βρίσκουμε δίκαιες και κοινές λύσεις που να ωφελούν τόσο τους εργαζομένους όσο και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Ursula von der Leyen, President of the European Commission

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
31 Ιανουαρίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα