Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο1 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ και ο Καναδάς ξεκινούν επίσημες διαπραγματεύσεις για σύνδεση με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη»

Horizon

Χθες, επιτεύχθηκε ένα ακόμη ορόσημο για βαθύτερη επιστημονική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά: η Επιτροπή και η κυβέρνηση του Καναδά ξεκινούν επίσημες διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση του Καναδά με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη».
 

Η σύνδεση με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» είναι η πιο στενή μορφή συνεργασίας που προσφέρει η ΕΕ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Η σύνδεση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε ερευνητές και οργανισμούς στον Καναδά να συνεργαστούν με το πρόγραμμα επί ίσοις όροις με οντότητες από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα έχουν επίσης πρόσβαση στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και σε δίκτυα ερευνητών στην Ευρώπη και πέραν αυτής με στόχο την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια και η υγεία.
 

Με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» ανασχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό η προσέγγιση όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, και δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα να συνδεθούν άλλες τρίτες χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και έχουν ισχυρό επιστημονικό, καινοτόμο και τεχνολογικό προφίλ, οι οποίες δεν βρίσκονται κατ' ανάγκη κοντά στην ΕΕ γεωγραφικά.
 

Η σύνδεση με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» αποτελεί βασικό μέσο της παγκόσμιας προσέγγισης της Ευρώπης όσον αφορά την συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σε έναν ολοένα και πιο μεταβαλλόμενο και ασταθή κόσμο.  Επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ να προωθήσει την αριστεία, να συγκεντρώσει πόρους για ταχύτερη επιστημονική πρόοδο, να αναπτύξει δυναμικά οικοσυστήματα καινοτομίας και να προωθήσει τον παγκόσμιο άνοιγμα, το οποίο είναι επίσης στρατηγικό και αμοιβαίο.
 

Επόμενα βήματα

Οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως την άνοιξη του 2023. Φιλοδοξία και των δύο πλευρών είναι να συνδεθεί επισήμως ο Καναδάς με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» το 2023.
 

Ιστορικό

Οι επίσημες σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας χρονολογούνται από το 1996, με την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας. Η συμφωνία καθόρισε το γενικό πλαίσιο συνεργασίας και έκτοτε λειτούργησε ως φόρουμ για τακτικές συζητήσεις σχετικά με τις ερευνητικές προτεραιότητες και τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Μετά τη δήλωση της προέδρου φον ντερ Λάιεν τον Ιούνιο του 2021, ο Καναδάς εξέφρασε σήμερα τη βούλησή του να εισέλθει στο στάδιο των διαπραγματεύσεων σύνδεσης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συζητήσεων, η καναδική κυβέρνηση έχει διεξάγει διαβουλεύσεις με την ερευνητική της κοινότητα, και η προοπτική σύνδεσης με το πρόγραμμα κρίθηκε ως εξαιρετικά θετική.

Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, με προϋπολογισμό ύψους 95,5 δισ. EUR. Είναι ανοικτό στον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι συμμετέχοντες από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να συμμετέχουν στις περισσότερες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων. Οι οντότητες από συνδεδεμένες χώρες έχουν πρόσθετες ευκαιρίες να συμμετάσχουν σε συνεργατικά έργα και αντιμετωπίζονται ισότιμα με τις οντότητες των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά την πρόσβαση σε κονδύλια.
 

Για περισσότερες πληροφορίες

Ορίζων Ευρώπη

Η παγκόσμια προσέγγιση της Ευρώπης όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας

Σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά — Κοινή δήλωση (Ιούνιος 2021)

Με τη σημερινή [σ.σ. χθεσινή] ανακοίνωση ανοίγουμε τον δρόμο για το επόμενο στάδιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» ως κορυφαίου προγράμματος έρευνας και καινοτομίας αιχμής σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σύνδεση όχι μόνο χωρών που γειτνιάζουν με την ΕΕ, αλλά και επιστημονικών δυνάμεων που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς, όπως ο Καναδάς, θα αποτελέσει εξαιρετική είδηση για τους ερευνητές και από τις δύο πλευρές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό κ. Σαμπάν για τη σημερινή [σ.σ. χθεσινή] επίσκεψή του και τη δέσμευσή του, και εύχομαι να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις.

 

κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή - 30/11/2022

 

 

Χαίρομαι που αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σύνδεσης με τον Καναδά. Μαζί θα προσελκύσουμε επενδύσεις, θα αναπτύξουμε ταλέντα, θα στηρίξουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις και θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη. Μαζί θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πλέον πιεστικές προκλήσεις: την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την καταπολέμηση του καρκίνου, την ενεργειακή απόδοση και πολλές άλλες. Θα αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας σε εντελώς νέο επίπεδο προς όφελος των κοινοτήτων έρευνας και καινοτομίας, των πολιτών της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου.

 

κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας - 30/11/2022

 

 

Η κυβέρνησή μας αντιλαμβανόταν ανέκαθεν τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της έρευνας και της καινοτομίας. Με τη στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», ο Καναδάς θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή σκηνή. Θα προβάλουμε τα εθνικά μας πλεονεκτήματα στην επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία, και θα μπορέσουμε να συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Είναι ζωτικής σημασίας να αξιοποιήσουμε τις εταιρικές μας σχέσεις με χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς, ώστε να επιτύχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο και να αναδείξουμε διεθνώς τους ερευνητές, τους φορείς καινοτομίας και τις επιχειρήσεις του Καναδά.

 

François-Philippe Champagne, Minister for Innovation, Science and Industry of Canada - 30/11/2022

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
1 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα