Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο14 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η ΕΕ χορηγεί πρόσθετη βοήθεια ύψους 110 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανών που πλήττονται από τον πόλεμο

echo_2

Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα παραμένει δεινή. Η έναρξη του χειμώνα θέτει τις ευάλωτες κοινότητες που πλήττονται από τον πόλεμο ενώπιον νέων προκλήσεων.

Γι’ αυτό, η Επιτροπή διαθέτει 110 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την Ουκρανία και 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους στη Μολδαβία. Η νέα αυτή χρηματοδότηση θα βοηθήσει τους ανθρωπιστικούς εταίρους της ΕΕ να παράσχουν βασικές υπηρεσίες, όπως βοήθεια σε μετρητά, τρόφιμα, νερό, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική στήριξη και προστασία.

Με τα κονδύλια αυτά, το συνολικό ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέρχεται σε 843 εκατ. ευρώ.

Λόγω των περσινών εσκεμμένων επιθέσεων της Ρωσίας κατά ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, η ΕΕ δίνει επίσης προτεραιότητα στην επείγουσα ενεργειακή στήριξη αποστέλλοντας άλλες 84 ηλεκτρογεννήτριες από τα στρατηγικά της αποθέματα rescEU. Συνολικά, πάνω από 5.000 ηλεκτρογεννήτριες έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ συντονίζει δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή κρίσιμου ενεργειακού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι προκαλούν καταστροφές στην Ουκρανία, η ανθρωπιστική κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει τα πλέον ευάλωτα άτομα κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες. Η ΕΕ ενισχύει την χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία με άλλα 100 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα παρέχει 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους στη Μολδαβία. Η προσήλωσή μας στον λαό της Ουκρανίας παραμένει ισχυρότερη από ποτέ.» 

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
14 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα