Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο27 Ιανουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ εξαγγέλλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 175 εκατ. ευρώ για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική

Η ΕΕ επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς τα ευάλωτα άτομα στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής με προϋπολογισμό ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 175 εκατ. ευρώ το 2022.

Visit of Abdoulaye Diop, Malian Minister for Foreign Affairs and International Cooperation, to the European Commission

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί σε ανθρωπιστικά έργα στις ακόλουθες οκτώ χώρες: Μπουρκίνα Φάσο (23,5 εκατ. ευρώ), Καμερούν (16 εκατ. ευρώ), Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (17 εκατ. ευρώ), Τσαντ (26,5 εκατ. ευρώ), Μαλί (25 εκατ. ευρώ), Μαυριτανία (8,5 εκατ. ευρώ), Νίγηρας (24 εκατ. ευρώ) και Νιγηρία (34 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Οι πληθυσμοί της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής εξακολουθούν να πλήττονται από μια περίπλοκη ανθρωπιστική κρίση. Σήμερα παρατηρούνται συστηματικά σοβαρές παραβιάσεις εις βάρος παιδιών, περιστατικά έμφυλης βίας, απαγωγές και επιθέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις. Οι ανθρωπιστικές ανάγκες επιδεινώνονται περαιτέρω από την άνευ προηγουμένου επισιτιστική κρίση, φυσικές καταστροφές, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία COVID-19. Η βοήθεια της ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη βασικών αναγκών, μεταξύ άλλων με την παροχή επισιτιστικής, υγειονομικής βοήθειας και βοήθειας στον τομέα της προστασίας, καθώς και με τη βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλές νερό.»

Η ανθρωπιστική χρηματοδότηση της ΕΕ προς τις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής έχει τους εξής στόχους:

  • παροχή ζωτικής βοήθειας στους ανθρώπους που πλήττονται από συγκρούσεις και στις κοινότητες που φιλοξενούν ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους·
  • παροχή προστασίας σε ευάλωτα άτομα και στήριξη του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπιστικών αρχών·
  • στήριξη μέτρων για την αντιμετώπιση των επισιτιστικών κρίσεων και του σοβαρού υποσιτισμού οξείας μορφής των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών·
  • ενίσχυση της άμεσης αντίδρασης όσον αφορά τις βασικές υπηρεσίες προς τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς, ιδίως στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης για όλους/-ες ή της εκπαίδευσης των παιδιών που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις· και
  • ενίσχυση της ετοιμότητας των ευάλωτων κοινοτήτων για κρίσεις, όπως μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων ή επαναλαμβανόμενες επισιτιστικές ή κλιματικές κρίσεις.

Η βοήθεια αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω της συμβολής της «Ομάδας Ευρώπη» στην παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό, της στήριξης της προσπάθειας διανομής εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX και άλλων δράσεων που παρέχουν πιο μακροπρόθεσμη στήριξη για την ενίσχυση των εύθραυστων συστημάτων υγείας.

Ιστορικό

Η περιοχή της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής είναι μία από τις φτωχότερες και πιο ασταθείς περιοχές του κόσμου. Αντιμετωπίζει έναν συνδυασμό μειζόνων παρατεταμένων και επαναλαμβανόμενων ανθρωπιστικών κρίσεων που προκαλούνται από συγκρούσεις και επιδεινώνονται από την επισιτιστική ανασφάλεια, τον χρόνιο υποσιτισμό, τους φυσικούς κινδύνους, τις επιδημίες και την κλιματική αλλαγή. Το 2021, περισσότερα από 35,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή χρειάστηκαν βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Η ανθρωπιστική δράση από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει τα βαθύτερα και συχνά διαρθρωτικά αίτια των ανθρωπιστικών κρίσεων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η ΕΕ εφαρμόζει και προωθεί μια προσέγγιση «τριπλής διασύνδεσης» (ανθρωπιστική βοήθεια-ανάπτυξη-ειρήνη), στο πλαίσιο της οποίας οι χορηγοί συνεργάζονται για την περαιτέρω ενίσχυση της συνοχής μεταξύ των φορέων ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας και σταθεροποίησης.

Το 2021 η στήριξη της ΕΕ για ανθρωπιστικές παρεμβάσεις στην περιοχή ξεπέρασε τα 265 εκατ. ευρώ. Μέρος αυτής της χρηματοδότησης χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στην περιοχή, η οποία επηρεάζει κυρίως τους ανθρώπους σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στηρίζει τα άτομα που πλήττονται από συγκρούσεις και ανασφάλεια, παρέχοντάς τους στέγη, επείγουσα επισιτιστική και διατροφική βοήθεια, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καθαρό νερό, θεραπεία των υποσιτισμένων παιδιών και προστασία των ευάλωτων ατόμων.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της διεξαγωγής εκστρατειών εμβολιασμού σε χώρες της Αφρικής που αντιμετωπίζουν κρίσιμες ανθρωπιστικές ανάγκες και έχουν εύθραυστα συστήματα υγείας. Από τη χρηματοδότηση αυτή, τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη εκστρατειών εμβολιασμού των πλέον ευάλωτων ατόμων στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικά δελτία για την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ:

Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία,

ΤσαντΜαλίΜαυριτανίαΝίγηραςΝιγηρίαΣαχέλ

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
27 Ιανουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα