Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο9 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η ΕΕ επενδύει πάνω από 600 εκατ. ευρώ σε ενεργειακές υποδομές που στηρίζουν το σχέδιο REPowerEU και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

REP

Αθήνα, 09/12/2022

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επενδύσει 602 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» σε οκτώ διασυνοριακά έργα ενεργειακών υποδομών για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο σχέδιο REPowerEU και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Οι επενδύσεις αυτές προέκυψαν κατόπιν πρόσκλησης για υποβολή έργων που προκηρύχθηκε στις 18 Μαΐου, παράλληλα με το σχέδιο REPowerEU. 

 

Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον δήλωσε σχετικά: «Η βελτίωση των διασυνοριακών διασυνδέσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, καθώς ενισχύουν την κοινή μας αγορά ενέργειας και διευκολύνουν την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο. Οι ανθεκτικές ενεργειακές υποδομές είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ και για την εκπλήρωση της δέσμευσής μας να σταματήσουμε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν.» 

 

Τα κονδύλια αυτά θα χρηματοδοτήσουν έργα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα, δίκτυα CO2, υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου και έναν υπεράκτιο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ). Θα πραγματοποιηθούν σε εννέα κράτη μέλη (Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία) και την Τυνησία. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Tim McPhie – Τηλ.: +32 2 295 86 02· Giulia Bedini – Τηλ: +32 2 295 86 61· Ana Crespo Parrondo – Τηλ.: +32 2 298 13 25)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
9 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα