Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Οκτωβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ επενδύει άλλα 144,5 εκατ. ευρώ σε υπερυπολογιστές παγκόσμιας κλάσης για τους ερευνητές και τις επιχειρήσεις

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Σήμερα, η Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, η οποία συγκεντρώνει ευρωπαϊκούς πόρους για την αγορά και εγκατάσταση υπερυπολογιστών και τεχνολογιών παγκόσμιας κλάσης, συνυπέγραψε σύμβαση ύψους 144,5 εκατ. ευρώ για την αγορά του υπερυπολογιστή LUMI.

Η Ευρώπη πρωτοστατεί στις επενδύσεις σε υπερυπολογιστικές υποδομές επόμενης γενιάς που θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους ερευνητές, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης και θα επιτρέψουν την υλοποίηση εκατοντάδων νέων εφαρμογών στην τεχνητή νοημοσύνη, την εξατομικευμένη ιατρική, τον σχεδιασμό φαρμάκων και υλικών, τη γονιδιωματική, τις μετεωρολογικές προβλέψεις, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κ.α.

Οι θετικές επιπτώσεις των υπερυπολογιστών στην κοινωνία είναι ήδη ορατές σε διάφορους τομείς, π.χ. στην καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο κορονοϊός και άλλες ιογενείς λοιμώξεις, στη στήριξη της πράσινης μετάβασης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, την υποβοήθηση του αστικού και αγροτικού σχεδιασμού, τη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων και τον έλεγχο της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, χάρη στην χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ κοινοπραξία Exscalate4CoV, υπερυπολογιστές βοηθούν τους επιστήμονες να βρουν αποτελεσματική θεραπεία για νοσούντες από COVID-19. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία της ΕΕ «Προορισμός: Γη» που έχει στόχο την ανάπτυξη ενός υψηλής ακριβείας ψηφιακού μοντέλου της Γης, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τη διαχείριση των υδάτων και την περιβαλλοντική μοντελοποίηση.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, δήλωσε σχετικά: «Η υπερυπολογιστική εξασφαλίζει καινοτόμες λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινής μας ζωής. Με την αγορά του υπερυπολογιστή LUMI στη Φινλανδία, ανοίγουμε το δρόμο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων, την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και την προαγωγή της επιστήμης. Όλα αυτά είναι σημαντικά για το ψηφιακό μας μέλλον».

Ο υπερυπολογιστής LUMI θα βρίσκεται στη Φινλανδία και θα τον διαχειρίζεται η κοινοπραξία LUMI, στην οποία συμμετέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο υπερυπολογιστής LUMI αποτελεί την τελευταία προσθήκη στην οικογένεια υπερυπολογιστών της Κοινής Επιχείρησης για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων.

Είχε προηγηθεί, στις 15 Οκτωβρίου η ανακοίνωση ότι ο υπερυπολογιστής LEONARDO θα εγκατασταθεί στην Ιταλία, ενώ από τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν άλλοι τρεις υπερυπολογιστές για την Τσεχία, το Λουξεμβούργο και τη Σλοβενία. Ως το τέλος του 2020, η Κοινή Επιχείρηση σχεδιάζει να αποκτήσει και άλλους υπερυπολογιστές στην Βουλγαρία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στο πλαίσιο του θεματολογίου της ψηφιακής δεκαετίας για την ενίσχυση της ψηφιακής κυριαρχίας της Ευρώπης, μέχρι στιγμής έχει επενδύσει σχεδόν 327 εκατ. ευρώ σε υπερυπολογιστικά συστήματα. Η πρόταση που κατέθεσε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο θα επιτρέψει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
21 Οκτωβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα