Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο4 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η ΕΕ εγκαινιάζει το Ταμείο Ενδυνάμωσης των Νέων για τη στήριξη των νέων που συμβάλλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι μεγαλύτερες οργανώσεις νεολαίας στον κόσμο («Big Six) ανακοίνωσαν σήμερα μια σύμπραξη για τη δημιουργία του Ταμείου Ενδυνάμωσης των Νέων της ΕΕ, με αφορμή την πρώτη επέτειο του σχεδίου δράσης για τη νεολαία στην εξωτερική δράση της ΕΕ, το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για μια στρατηγική σύμπραξη με τη νεολαία με σκοπό την οικοδόμηση ενός πιο ανθεκτικού, συμπεριληπτικού και βιώσιμου μέλλοντος. 

Ως εμβληματική πρωτοβουλία του σχεδίου δράσης για τη νεολαία, η οποία σχεδιάστηκε από τη νεολαία για τη νεολαία, το Ταμείο Ενδυνάμωσης των Νέων είναι μια πιλοτική πρωτοβουλία ύψους 10 εκατ. ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω του Global Youth Mobilization (GYM). Θα παράσχει και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πόρους για τη νεολαία, προκειμένου να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων και κοινωνιών τους σε χώρες εταίρους της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της επίτευξης των στόχων της Ατζέντας του 2030, σύμφωνα με τη στρατηγική Global Gateway της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της σημερινής έναρξης λειτουργίας του Ταμείου στο Ναϊρόμπι, η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε σχετικά: «Το σχέδιο δράσης μαςγιατη νεολαία έχει τρεις πυλώνες: συμμετοχή, ενδυνάμωση και σύνδεση. Το Ταμείο Ενδυνάμωσης των Νέων μετουσιώνει αυτούς τους πυλώνες σε πράξη και ανταποκρίνεται σε αιτήματα των νέων στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης. Μαζί με τις “BigSix”, θα διευκολύνουμε την πρόσβαση των νέων στα εργαλεία που χρειάζονται για να δρομολογήσουν αλλαγές και να κινητοποιήσουν τους συνομηλίκους τους. Οι μικροεπιχορηγήσεις μας θα στηρίξουν έργα που προτείνονται από τους ίδιους τους νέους, θα συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και θα ενισχύσουν την αναγνώριση των νέων ως παραγόντων αλλαγής. Μέσω αυτής της σύμπραξης, θα προσφέρουμε συγκεκριμένες ευκαιρίες στις τοπικές κοινότητες για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο

Η σύμπραξη θα εξαλείψει τα εμπόδια στη χρηματοδότηση, θα παράσχει ευκαιρίες για καθοδήγηση, συμβουλές και ενίσχυση ικανοτήτων, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για περιθωριοποιημένες και υποεκπροσωπούμενες κοινότητες και θα συμβάλει στη συμμετοχή, την ενδυνάμωση και την κινητοποίηση των νέων με στόχο την εξεύρεση τοπικών λύσεων στις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου, από την κλιματική αλλαγή και την ισότητα των φύλων έως την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την απασχόληση.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
4 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα