Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο14 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ διορίζει διεθνή ειδικό απεσταλμένο για την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της εν εξελίξει διεθνούς δράσης και των επαφών με τρίτες χώρες

The Berlaymont Building and European Flags

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε χθες να δημιουργήσει έναν νέο ρόλο, αυτόν του Διεθνούς Ειδικού Απεσταλμένου για την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των συζητήσεων υψηλού επιπέδου με τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση της αποφυγής ή ακόμη και της καταστρατήγησης των πρωτοφανών περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου της κατά της Ουκρανίας. Ο κ. Ντείβιντ Ο’ Σάλιβαν, πρώην Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής και ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος για τις κυρώσεις της ΕΕ και θα αναλάβει επισήμως αυτόν τον ρόλο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
 

Η μακρά και διακεκριμένη σταδιοδρομία του κ. Ντείβιντ Ο’ Σάλιβαν στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Υπηρεσία, η οποία διήρκεσε πάνω από τρεις δεκαετίες, είχε ως κορυφαία στιγμή τη θητεία του ως πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες επί μία πενταετία. 
 

Πριν απ’ αυτή τη θέση, είχε διατελέσει Διοικητικός Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία της νέας διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ (2010-2015). Επιπλέον, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Εμπορίου (2005-2010), όντας επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τον Αναπτυξιακό Γύρο της Ντόχα, καθώς επίσης ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη της δρομολόγησης ορισμένων συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και τη σύναψη της συμφωνίας της ΕΕ με τη Νότια Κορέα. Διετέλεσε επίσης Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2000-2005), προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι (1999-2000) και Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 229 54578· Claire Joawn — Τηλ.: + 32 229 56859)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
14 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα