Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο23 Αυγούστου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ δημιουργεί νέα ανθρωπιστική αερογέφυρα προς τη Goma, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

logo

Η ΕΕ δρομολόγησε νέα επιχείρηση ανθρωπιστικής αερογέφυρας προς το ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για την παροχή βασικών προμηθειών στην πόλη Goma. Οι προμήθειες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής παρέμβασης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η ήδη καταστροφική κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται.

Για να μετριαστεί αυτή η κατάσταση, η ΕΕ διοργανώνει δύο πτήσεις από την Ευρώπη, με τις οποίες θα μεταφερθούν συνολικά πάνω από 180 τόνοι εξοπλισμού, που θα περιλαμβάνουν ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα. Η ανθρωπιστική αερογέφυρα αποτελείται από δύο πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ναϊρόμπι, απ’ όπου οι προμήθειες θα παραδοθούν στη Goma. Οι δύο πρώτες πτήσεις έφθασαν στη Goma στις 22 Αυγούστου 2023 και αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνολικά οκτώ τέτοιες πτήσεις έως το τέλος Αυγούστου του 2023.

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίζει να στηρίζει τα πλέον ευάλωτα άτομα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του ΟΗΕ για επέκταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα, μέσω της κινητοποίησης ολόκληρου του συστήματος, εγκαινιάζουμε μια ανθρωπιστική αερογέφυρα για την παροχή βασικών προμηθειών στη Goma, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Σε συνδυασμό με τη νέα δέσμη μέτρων ανθρωπιστικής βοήθειας που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος — με την οποία το συνολικό ποσό της ανθρωπιστικής μας βοήθειας έφτασε τα 80 εκατ. ευρώ για το 2023 — η ανθρωπιστική μας αερογέφυρα θα βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. »

Αυτή η ανθρωπιστική αερογέφυρα αποτελεί συνέχεια παρόμοιας επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από το Μάρτιο έως τον Μάιο του 2023, κατά την οποία μεταφέρθηκαν συνολικά 260 τόνοι προμηθειών σε επτά πτήσεις. Οι πτήσεις αυτές διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τη Γαλλία και τους εταίρους της ΕΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Περισσότερες λεπτομέρειες διατίθενται στο δελτίο Τύπου.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
23 Αυγούστου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα