Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο20 Σεπτεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ αποδεσμεύει 140 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του αφγανικού λαού, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να αποδεσμεύσει βοήθεια ύψους 140 εκατ. ευρώ για την κάλυψη βασικών αναγκών και την παροχή μέσων διαβίωσης στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της γεωργίας και της οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών στο Αφγανιστάν. Η απόφαση για την αποδέσμευση των κονδυλίων, η οποία είχε ανασταλεί από τον Δεκέμβριο του 2022 ως απάντηση στην απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ, λαμβάνεται μετά από έξι μήνες παρακολούθησης και αξιολόγησης της αρχής «για τις γυναίκες από γυναίκες». Η αρχή αυτή διασφαλίζει ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες του Αφγανιστάν συμμετέχουν σε όλες τις πτυχές της αλυσίδας παροχής βοήθειας.

 

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο ήταν να αντιμετωπίσουμε την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, κατά το τελευταίο εξάμηνο, η διεθνής κοινότητα βρήκε έναν τρόπο να παράσχει τη στήριξη που χρειάζονται απεγνωσμένα οι γυναίκες, τα κορίτσια και άλλες ευάλωτες ομάδες. Η στήριξη αυτή προσφέρει λύσεις διαβίωσης σε εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ δεν αναγνωρίζει τις de facto αρχές του καθεστώτος των Ταλιμπάν.»
 

Τα κονδύλια της ΕΕ θα συνεχίσουν να διοχετεύονται μέσω οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται επιτόπου. Η χρηματοδοτική στήριξη αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας για την κάλυψη βασικών αναγκών του αφγανικού λαού δεδομένων των ανησυχητικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει στη χώρα.
 

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. το σχετικό δελτίο Τύπου.
 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
20 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα