Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η ΕΕ ανέλαβε δράση σε περιόδους κρίσης, διασφαλίζοντας παράλληλα τα οικονομικά συμφέροντά της μέσω του προϋπολογισμού της για το 2022

The Berlaymont Building and European Flags

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) να πιστοποιήσει την καλή κατάσταση των ετήσιων λογαριασμών της ΕΕ για 16η συνεχή χρονιά. Το τμήμα εσόδων του προϋπολογισμού της ΕΕ εξακολουθεί επίσης να μην περιέχει ουσιώδη σφάλματα, όπως και τα προηγούμενα έτη.

Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις επιφυλάξεις που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με την κανονικότητα των δαπανών στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Το 2022, καθώς η παγκόσμια οικονομία άρχιζε να ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού, η Ρωσία ξεκίνησε τον επιθετικό πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο προϋπολογισμός της ΕΕ παρείχε ζωτικής σημασίας στήριξη στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα βοήθησε τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες του πολέμου. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ έχει επίσης εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ΕΕ για το κλίμα και έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι το εκτιμώμενο από το Ελεγκτικό Συνέδριο επίπεδο σφάλματος δεν συνιστά δείκτη μέτρησης απάτης, αναποτελεσματικότητας ή κατασπατάλησης πόρων. Πρόκειται για εκτίμηση σχετικά με τις δαπάνες της ΕΕ που δεν συμμορφώθηκαν με ορισμένους κανόνες. Όσον αφορά τις πράξεις που καλύπτονται από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η Επιτροπή δεν συμμερίζεται πάντοτε την εκτίμηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την ύπαρξη παρατυπίας ή τον τρόπο εκτίμησης των δημοσιονομικών επιπτώσεων των εντοπισθέντων σφαλμάτων. Αυτή η διάσταση απόψεων οδηγεί σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την έκταση και τη σοβαρότητα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν σε ορισμένους τομείς πολιτικής.

Η Επιτροπή βελτιώνει διαρκώς τη δημοσιονομική διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ, ανάλογα με τις ανάγκες. Η δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των ενοποιημένων δημοσιονομικών εκθέσεων και εκθέσεων λογοδοσίας (IFAR) σηματοδοτούν την έναρξη της ετήσιας «διαδικασίας απαλλαγής» του προϋπολογισμού της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται ένας απολογισμός των επιτευγμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ το 2022.

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα