Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ ανακοινώνει επιπλέον 52 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ανθεκτικότητας, της ανάκαμψης και των μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινητοποιήσει επιπλέον 52 εκατ. ευρώ για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, προκειμένου να ενισχύσει την ανθεκτικότητα, την ανάκαμψη και τις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις της χώρας, κυρίως μέσω της υλοποίησης των σημαντικών πρωτοβουλιών που προβλέπει το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, καθώς και για να στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας.

Δύο δράσεις θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στήριξης 2021 EU4Reforms που θα στηρίξει τη Μολδαβία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας και τη σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, ιδίως στον τομέα της χρηστής διακυβέρνησης και της στρατηγικής επικοινωνίας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Επιπλέον, το EU4Recovery and Resilience θα συμβάλει στην ισχυρή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη της Μολδαβίας στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα  μέσω της διευκόλυνσης του εμπορίου και τη βελτίωση της απασχολησιμότητας. Θα στηρίξει επίσης μια πράσινη ατζέντα που θα μεταμορφώσει τη Μολδαβία.

Οι δράσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στην συνεχιζόμενη στήριξη έκτακτης ανάγκης και στη στήριξη της ΕΕ για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και ανθεκτικότητα, ιδίως μέσω του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στη συζήτηση που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πορεία της συνεργασίας ΕΕ-Μολδαβίας, ο Επίτροπος κ. Όλιβερ Βάρχεϊ προέβη επίσης σε σχετική δήλωση.

 

(Περισσότερες πληροφορίες: Ana Pisonero — Τηλ.: + 32 229 54320· Zoi Μuletier — Τηλ.: + 32 229 94306)

 

 

Press Release in English

 

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα