Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Σεπτεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη προσχωρεί στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σήμερα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθίσταται πλήρες μέλος του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ — του ευρωπαϊκού πλαισίου αλληλεγγύης που βοηθά τις χώρες που πλήττονται από καταστροφές. Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς βρίσκεται στο Σεράγεβο για την επίσημη υπογραφή συμφωνίας εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίσημη προσχώρηση της χώρας στον μηχανισμό. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη επωφελείται ήδη από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ως χώρα αποδέκτης, αλλά τώρα, ως πλήρες μέλος, θα μπορεί επίσης να αποστέλλει ενεργά βοήθεια μέσω του μηχανισμού, όπου χρειάζεται.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση κρίσεων η Βοσνία-Ερζεγοβίνη προσχωρεί στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ως πλήρες μέλος. Η προσχώρηση ολοκληρώνεται σε μια εποχή που αυξάνονται οι φυσικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Φέτος αντιμετωπίσαμε ένα από τα σκληρότερα καλοκαίρια, καθώς μαίνονταν δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διαπιστώσαμε και πάλι ότι η αντίδραση της ΕΕ στις καταστροφές είναι ισχυρότερη όταν ενεργούμε από κοινού. Η πλήρης συμμετοχή στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ αποτελεί αναγνώριση της σημαντικής προόδου που έχει σημειώσει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με την πάροδο των ετών στην οικοδόμηση ενός ανθεκτικού συστήματος πολιτικής προστασίας. Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα άλλες χώρες που θα βρεθούν σε ανάγκη θα επωφεληθούν απ’ αυτή την προσχώρηση.»

Κατά την επίσκεψή του, ο Επίτροπος θα συναντηθεί με τα μέλη της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπισέρα Τούρκοβιτς, καθώς και με τον Υπουργό Ασφάλειας κ. Σέλμο Τσίκοτιτς. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ και επτά συμμετεχόντων κρατών (Ισλανδία, Νορβηγία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, και πιο πρόσφατα Βοσνία-Ερζεγοβίνη) στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης καταστροφών. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ως πλήρες μέλος του Μηχανισμού, θα ενισχύσει την περιφερειακή ετοιμότητα της Ευρώπης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και την ικανότητα διάσωσης. Σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Σεπτεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα