Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο27 Ιουνίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Γεωργία: Eξαγωγές ρεκόρ τον Μάρτιο του 2023 δείχνει η τελευταία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων

γεωργία - agriculture

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων που δημοσιεύθηκε σήμερα, μετά την ανάκαμψη των εξαγωγών τον Φεβρουάριο, το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ συνέχισε την ανοδική του πορεία, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά οι εξαγωγές τον Μάρτιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εμπορικό πλεόνασμα 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 28% σε μηνιαία βάση.

 

Οι εξαγωγές τον Μάρτιο κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και ανήλθαν σε 21,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν ιδίως για τα παρασκευάσματα δημητριακών και τα προϊόντα αλευροποιίας, τα παρασκευάσματα φρούτων, τους καρπούς με κέλυφος και τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι τρεις κύριοι προορισμοί των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.
 

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν επίσης και διαμορφώθηκαν στα 14,6 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν ιδίως για τη ζάχαρη και την ισογλυκόζη, τα σιτηρά και τα προϊόντα καπνού, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. Οι τρεις κύριες χώρες εισαγωγής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 για τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ ήταν η Βραζιλία, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικοί πίνακες διατίθενται εδώ.
 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
27 Ιουνίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα