Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο4 Ιανουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Γεωργία: To εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ συνεχίζει να καταγράφει σημαντική άνοδο

logo

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα, η συνολική αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ (εξαγωγές συν εισαγωγές) κατά το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021 ανήλθε σε 239,5 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 6,1 % σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8 % στα 145,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,5 % και διαμορφώθηκαν στα 94,2 δισ. ευρώ.

Βάσει των παραπάνω, στο πρώτο εννεάμηνο του έτους, το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων εμφάνισε συνολικό εμπορικό πλεόνασμα ύψους 51 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 17 % σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2020. Στις εξαγωγές, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 15 %. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στους οίνους, τα αποστάγματα και τα λικέρ, καθώς και στη σοκολάτα και στα είδη ζαχαροπλαστικής. Αύξηση σημείωσαν και οι εξαγωγές προς τη Νότια Κορέα, χάρη στις καλές επιδόσεις του οίνου, του χοιρινού κρέατος, του σιταριού και του σμιγαδιού, καθώς και οι εξαγωγές προς την Ελβετία. Για πρώτη φορά μέσα στο 2021, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων προς το Ηνωμένο Βασίλειο υπερέβησαν την αξία που είχαν καταγράψει στο αντίστοιχο διάστημα του 2020, καθώς αυξήθηκαν κατά 166 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, σημαντική πτώση κατέγραψε η αξία των εξαγωγών προς τη Σαουδική Αραβία, το Χονγκ Κονγκ και το Κουβέιτ.

Όσον αφορά τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε σε προϊόντα από τη Βραζιλία, τα οποία αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ ή 16 % σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2020. Αυξήθηκαν επίσης οι εισαγωγές από την Ινδονησία, την Αργεντινή, την Αυστραλία και την Ινδία. Σημαντική πτώση σημείωσαν οι εισαγωγές από διάφορες χώρες. Την πιο αξιωσημείωτη μείωση, κατά 2,9 δισ. ευρώ ή 27 % της αξίας τους, κατέγραψαν οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο, και ακολουθούν οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μολδαβία. Ανά κατηγορίες προϊόντων, στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος μεγάλη αύξηση κατέγραψαν οι αξίες των εξαγωγών οίνου, οινοπνευματωδών ποτών και λικέρ. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και στην αξία των εξαγωγών των ελαίων ελαιοκράμβης και ηλίανθου, σοκολάτας και ειδών ζαχαροπλαστικής. Από την άλλη, σημαντική μείωση κατέγραψαν οι εξαγωγών βρεφικών τροφών και σιταριού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τελευταία στοιχεία για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ είναι διαθέσιμες εδώ, ενώ πληροφορίες γενικά για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων είναι διαθέσιμες εδώ.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
4 Ιανουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα