Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Γεωργία: Αύξηση του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2022

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, σύμφωνα με την οποία τον Σεπτέμβριο του 2022 οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ σημείωσαν αύξηση. Οι εξαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν από την αρχή του έτους και διαμορφώθηκαν στα 20,9 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα. Η αξία των εισαγωγών της ΕΕ ανήλθε σε 15,6 δισ. ευρώ, και έτσι διαμορφώθηκε ένα ακόμη θετικό για την ΕΕ εμπορικό ισοζύγιο ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

Σε αξία, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση 3,1 % σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022. Η αύξηση των εξαγωγών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του όγκου των παρασκευασμάτων δημητριακών, του οίνου και των σύνθετων παρασκευασμάτων διατροφής που εξήχθησαν ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά, οι σημαντικότερες μεταβολές καταγράφηκαν στις εξαγωγές προς την Κίνα (+18%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+7%) και τις ΗΠΑ (+5%). Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι εξαγωγές πρωτεϊνούχων καρπών και φρούτων (μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων) από την ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και στην υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ μειώθηκαν οι εξαγωγές σίτου.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η ΕΕ συνέχισε να εισάγει κυρίως από τη Βραζιλία (1,9 δισ. ευρώ), την Ουκρανία (1,4 δισ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (1,3 δισ. ευρώ). Από τον Ιανουάριο του 2022, οι εισαγωγές από τη Βραζιλία σημείωσαν αύξηση 47% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Οι εισαγωγές από την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 76%, ενώ οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 33%. Η ΕΕ εισήγαγε σογιάλευρα, καφέ, πίτες σόγιας και αραβόσιτο από τη Βραζιλία. Τα κυριότερα προϊόντα που εισάγονται από την Ουκρανία είναι ο αραβόσιτος, το ηλιέλαιο, οι σπόροι ηλίανθου και η ελαιοκράμβη.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων εστιάζει επίσης στις εμπορικές ροές μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων. Προσβλέποντας σε ενίσχυση της συνεργασίας τους σε γεωργικά ζητήματα, ιδίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εγκαινίασαν μια συνεργατική πλατφόρμα για τη γεωργία τον Νοέμβριο του 2021.

Για αναλυτικότερα στοιχεία βλ. τη σχετική είδηση.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Miriam Garcia Ferrer — Τηλ.: +32 2 299 90 75· Thérèse Lerebours – Τηλ.: +32 2 296 33 03)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
21 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα