Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Φεβρουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Φόρος τιμής στη θαρραλέα δημοσιογραφία: Έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων για το 30ό βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali

Άρχισε χθες η υποβολή υποψηφιοτήτων για το βραβείο δημοσιογραφίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Lorenzo Natali (#NataliPrize).

Visit of Jutta Urpilainen, European Commissioner, to Germany

Το βραβείο γιορτάζει φέτος την 30ή του επέτειο και επιβραβεύει δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ σε θέματα όπως η ανισότητα, η φτώχεια, το κλίμα, η εκπαίδευση, η μετανάστευση, η απασχόληση, ο ψηφιακός τομέας, η υγειονομική περίθαλψη, η ειρήνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε: «Το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali γιορτάζει την 30ή επέτειό του. Θαρραλέοι και θαρραλέες δημοσιογράφοι ασχολούνται με πολλά ανησυχητικά φαινόμενα, όπως η οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας την περίοδο της πανδημίας, οι υβριδικές απειλές, η παραπληροφόρηση και η συρρίκνωση του πεδίου δράσης της κοινωνίας των πολιτών. Όπως φάνηκε στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Δημοκρατία τον Δεκέμβριο, η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τις θεμελιώδεις ελευθερίες και όσους τις υπερασπίζονται, συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο. Το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali αποτελεί σύμβολο της υποστήριξής μας σε όσους και όσες δίνουν φωνή σε όσους και όσες δεν έχουν και φέρνουν την αλήθεια στο φως.»

Προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων

Οι δημοσιογράφοι μπορούν να υποβάλουν τη δουλειά τους σε γραπτή μορφή, σε μορφή αρχείου ήχου και βίντεο σε μία από τις τρεις παρακάτω κατηγορίες:

  • Μεγάλο Βραβείο: για δημοσιεύσεις σε μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν σε μία από τις χώρες εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Βραβείο Ευρώπης: για δημοσιεύσεις σε μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Βραβείο καλύτερου νεοεμφανιζόμενου δημοσιογράφου: για δημοσιεύσεις από δημοσιογράφους ηλικίας κάτω των 30 ετών, σε μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε μία από τις χώρες εταίρους της.

Η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά σε μία από τις πέντε αποδεκτές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά ή γερμανικά). Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι ανοικτή από χθες 15 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2022, στις 23:59 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Επιλογή των νικητών

Μια μεγάλη κριτική επιτροπή διεθνών διακεκριμένων δημοσιογράφων και ειδικών στη διεθνή ανάπτυξη από ολόκληρο τον κόσμο θα επιλέξει τους νικητές σε κάθε κατηγορία. Ο νικητής ή η νικήτρια κάθε κατηγορίας θα λάβει 10 000 ευρώ. Στον νικητή ή στη νικήτρια της κατηγορίας Καλύτερος νεοεμφανιζόμενος δημοσιογράφος θα προσφερθεί επίσης επαγγελματική εμπειρία σε συνεργαζόμενο μέσο ενημέρωσης.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης 2022, από τις 14 έως τις 15 Ιουνίου 2022.

Ιστορικό

Το βραβείο φέρει το όνομα του Lorenzo Natali, πρώην επιτρόπου Ανάπτυξης και ένθερμου υπερασπιστή της ελευθερίας της έκφρασης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα τελευταία τριάντα χρόνια το πνεύμα του παραμένει ζωντανό μέσα από το βραβείο το οποίο τιμά δημοσιογράφους που αναδεικνύουν με τα άρθρα τους τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και οι λαοί μας και αποτελούν πηγή έμπνευσης για αλλαγή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το βραβείο το 1992 για να αναγνωρίσει το θάρρος και την αριστεία όσον αφορά το ρεπορτάζ σε θέματα βιώσιμης συμπεριληπτικής ανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες

Υποβάλετε υποψηφιότητα για το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali 2022 εδώ

Κανόνες του βραβείου

Συχνές ερωτήσεις

infoatnataliprize [dot] eu (info[at]nataliprize[dot]eu)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Φεβρουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα