Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο31 Ιανουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας χορηγεί 657 εκατ. ευρώ σε ερευνητές και ερευνήτριες για τη δημιουργία ομάδων και τη διεξαγωγή πρωτοποριακής έρευνας

erc

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε σήμερα τους νικητές και τις νικήτριες του τελευταίου γύρου επιχορηγήσεων εδραίωσης. Στόχος των εν λόγω επιχορηγήσεων είναι η στήριξη των ερευνητών και των ερευνητριών που βρίσκονται στο μέσο της σταδιοδρομίας τους, ώστε να δημιουργήσουν τις ομάδες τους και να διεξαγάγουν πρωτοποριακές έρευνες σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους.
 

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Συνολικά 321 επιστήμονες και ακαδημαϊκοί θα λάβουν περίπου 657 εκατ. ευρώ για να διεξαγάγουν πρωτοποριακές έρευνες. Οι ανακαλύψεις τους θέτουν τα θεμέλια για την καινοτομία και, τελικά, για την ανάπτυξη και την οικονομική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.»
 

Οι δικαιούχοι επιχορήγησης ερευνητές και ερευνήτριες θα αναπτύξουν, για παράδειγμα,  εξατομικευμένες θεραπείες για τον χρόνιο πόνο, θα διερευνήσουν εάν τα ινώδη υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πράσινη εναλλακτική λύση στα πλαστικά ορυκτής προέλευσης και θα μελετήσουν τι επηρέασε τη διάδοση και την εγκατάλειψη καλλιεργειών κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας.
 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» της ΕΕ, αυτός ο νέος γύρος επιχορηγήσεων θα δημιουργήσει περίπου 1.950 θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς υπότροφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό ερευνητικό προσωπικό.
 

Οι δικαιούχοι επιχορήγησης προέρχονται από 37 εθνικότητες και θα υλοποιήσουν τα έργα τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 18 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και σε άλλες χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Στην τελευταία αυτή πρόσκληση, 2.222 αιτούντες και αιτούσες υπέβαλαν προτάσεις και το 14% εξ αυτών θα λάβουν χρηματοδότηση.
 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΕΣΕ

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
31 Ιανουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα