Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα ετήσια βασικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Το 2021, οι δικαστικές αρχές των 27 κρατών μελών εξέδωσαν συνολικά 14.789 ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, ελαφρώς λιγότερα απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια (15.938 το 2020, 20.226 το 2019 και 17.471 το 2018). Από την ημέρα της σύλληψης, η διαδικασία παράδοσης διήρκεσε κατά μέσο όρο 20,14 ημέρες όταν ο καταζητούμενος συναινεί και 53,72 ημέρες όταν ο καταζητούμενος δεν συναινεί, σε σύγκριση με 21,26 ημέρες και 72,45 ημέρες αντίστοιχα το 2020.
Επιπλέον, παραδόθηκαν αποτελεσματικά 5.144 καταζητούμενα άτομα. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι πιο συνήθεις κατηγορίες αφορούσαν αδικήματα κλοπής και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (2.162 ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης), αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά (1.741 ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης), καθώς και αξιόποινες πράξεις απάτης και διαφθοράς (1.278 ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης).
Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα πολλά οφέλη που προσφέρει το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Ένωση δεν θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης απ’ όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη, και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης το έχει επιτύχει αυτό σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, εξακολουθούμε να βλέπουμε περιπτώσεις στις οποίες οι αποφάσεις εκτέλεσης ενταλμάτων δεν τηρούν τις καθορισμένες προθεσμίες. Καλούμε τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, για να συμβάλουν στην αποτελεσματική εξάλειψη της διασυνοριακής εγκληματικότητας σε ολόκληρη την ΕΕ.»
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς πρόσθεσε τα εξής: «Ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο και διασυνδεδεμένο κόσμο όπου οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των εγκληματιών, μπορούν να μετακινούνται εύκολα από χώρα σε χώρα. Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης έχει στόχο να εμποδίσει τους εγκληματίες να ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη εκμεταλλευόμενοι τα ανοικτά σύνορά μας. Το σύστημα αυτό συμβάλλει στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας και στην απονομή δικαιοσύνης. Πρόκειται το πλέον εμβληματικό μέτρο συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης.»
Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης παραμένει βασικό εργαλείο στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις. Επιτρέπει ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες παράδοσης μεταξύ των κρατών μελών και τερμάτισε την πολιτική συμμετοχή στις διαδικασίες έκδοσης, αντικαθιστώντας την από μια εξ ολοκλήρου δικαστική διαδικασία. Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν πλέον να αρνηθούν να παραδώσουν τους πολίτες τους εάν έχουν διαπράξει σοβαρό έγκλημα σε άλλη χώρα της ΕΕ.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: + 32 2 296 22 53· Cristina Torres Castillo — Τηλ.: + 32 2 299 06 79)
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 20 Ιουλίου 2023
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα