Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο, με στόχο την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σήμερα, η Επιτροπή διοργανώνει το τέταρτο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο. Τα μέλη της Συμμαχίας θα συζητήσουν το σχέδιο REPowerEU της Επιτροπής, το οποίο προβλέπει μια σειρά δράσεων για την επιτάχυνση της χρήσης του υδρογόνου, την προώθηση της πράσινης μετάβασης και την αντικατάσταση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Επίσης, στη σημερινή εκδήλωση, θα συσταθεί η «Σύμπραξη για τις ηλεκτρολυτικές κυψέλες» που ανακοινώθηκε τον Μάιο. Θα στηρίξει την υλοποίηση της δέσμευσης της βιομηχανίας για δεκαπλασιασμό της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρολυτικών κυψελών υδρογόνου έως το 2025. Επιπλέον, σήμερα η Συμμαχία θα παρουσιάσει την έκθεσή της σχετικά με την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων υδρογόνου, βάσει της οποίας θα επικαιροποιηθούν οι εν εξελίξει εργασίες της Επιτροπής για απλούστευση των διαδικασιών των έργων ΑΠΕ και υδρογόνου. Τέλος, η Συμμαχία θα επιλέξει νέα έργα υδρογόνου από τα μέλη της, με σκοπό τη συμπερίληψή τους στη δεξαμενή έργων της Συμμαχίας.

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε σχετικά: «Το υδρογόνο είναι βασικό στοιχείο της μελλοντικής ενεργειακής κυριαρχίας της Ευρώπης. Η ταχύτητα ανάπτυξης του ευρωπαϊκού κλάδου υδρογόνου δείχνει ότι μπορούμε να απαλλάξουμε την οικονομία μας από τις ανθρακούχες εκπομπές και να απεξαρτηθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Ο επιταχυντής υδρογόνου που προβλέπει το σχέδιο RePowerEU θα κατευθύνει τις αναγκαίες επενδύσεις για αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής καθαρού υδρογόνου».

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν προσέθεσε: «Το υδρογόνο καθιστά δυνατή την πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και αποτελεί μοχλό βιομηχανικής καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναπτύσσει έργα μεγάλης κλίμακας που παράγουν καθαρό υδρογόνο και το χρησιμοποιούν για την απανθρακοποίηση των βιομηχανικών διεργασιών. Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο είναι καθοριστικής σημασίας στη διαδικασία αυτή. Η συμμαχία διευκολύνει τις συμπράξεις και τη συνεργασία, προωθώντας τις διακρατικές επενδύσεις που υλοποιούνται ιδίως σε σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και συμβάλλοντας στη δημιουργία ευνοϊκού ρυθμιστικού περιβάλλοντος.»  

Η Επιτροπή συνέστησε την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο το 2020. Η Συμμαχία συγκεντρώνει πάνω από 1.600 οργανισμούς που αναπτύσσουν το καθαρό υδρογόνο στην Ευρώπη. Στόχος της είναι να στηρίξει την ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα των τεχνολογιών καθαρού υδρογόνου ως το 2030, συνδυάζοντας την παραγωγή από ΑΠΕ και υδρογόνο χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, τη ζήτηση από τη βιομηχανία, την κινητικότητα και άλλους τομείς, καθώς και τη μεταφορά και διανομή του υδρογόνου.

 

Press Release in English

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα