Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο30 Σεπτεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

«Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών» και «Ερευνητές στα Σχολεία»: ερευνητές συναντούν παιδιά και παρουσιάζουν τα θαύματα της επιστήμης

research

Σήμερα, θα διεξαχθεί η μεγαλύτερη επικοινωνιακή εκδήλωση για την προώθηση της επιστήμης στην Ευρώπη, η «Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών», σε 26 χώρες, για την προβολή της πολυμορφίας της ευρωπαϊκής έρευνας και καινοτομίας και του αντικτύπου της στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Θα διεξαχθεί σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη».

Η εκδήλωση, η οποία συγκεντρώνει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο στην Ευρώπη και πέραν αυτής, φέρνει τους επιστήμονες πιο κοντά στο ευρύ κοινό και τονώνει το ενδιαφέρον για ερευνητικές σταδιοδρομίες, ιδίως μεταξύ των νέων. Παιδιά, νεαρά άτομα και οικογένειες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο των ερευνητών μέσω ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως παραστάσεις με θέμα την επιστήμη, παιχνίδια, κουίζ, διαγωνισμοί, εκθέσεις και ψηφιακές δραστηριότητες.

Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών» αποκαλύπτει τα θαύματα της επιστήμης στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους Eυρωπαίους πολίτες με αστείους και διασκεδαστικούς τρόπους και τούς δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πώς οι ερευνητές μας βελτιώνουν την καθημερινή μας ζωή. Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω ότι οι ερευνητές και τα παιδιά θα είναι πλέον σε θέση να αλληλεπιδρούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους χάρη στην πρωτοβουλία «Ερευνητές στα Σχολεία», που θα ενισχύσει περισσότερο τη σύνδεση μεταξύ έρευνας και εκπαίδευσης, φέρνοντας την έρευνα μέσα στα σχολεία.»

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, η Επιτροπή δρομολόγησε τη νέα πρωτοβουλία «Ερευνητές στα Σχολεία», η οποία θα προωθήσει την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ ερευνητών, εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητών κατά την επόμενη διετία. Οι ανταλλαγές αυτές θα τους επιτρέψουν να αντιληφθούν καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας και να διευρύνουν την πρόσβαση στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τις τέχνες και τα μαθηματικά (STEAM) και στις ερευνητικές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ερευνητές στα Σχολεία» θα υλοποιηθούν μέσω έργων της «Ευρωπαϊκής Νύχτας Ερευνητών» και θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις σε σχολεία, πρακτικά πειράματα, επισκέψεις σε εργαστήρια, παιχνίδια, συζητήσεις και παιχνίδια ρόλων. Κατά την επόμενη διετία, η πρωτοβουλία θα απευθύνεται σε περισσότερα από 2400 σχολεία και θα περιλαμβάνει περισσότερους από 224 000 μαθητές.   

Αυτές οι δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες, που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie (MSCA) της ΕΕ, δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες για να καταδειχθεί με απτούς τρόπους πόσο ζωτική σημασία έχει η ευρωπαϊκή έρευνα για το μέλλον και την ευημερία μας και ποιος είναι ο ρόλος της, ιδίως για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και την προώθηση υγιέστερου περιβάλλοντος και τρόπου ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ιστορικό

Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών» και οι «Ερευνητές στα Σχολεία» είναι πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από την Επιτροπή, από τις δράσεις MSCA και τη δράση των πολιτών. Κύριος στόχος τους είναι να φέρουν την έρευνα και τους ερευνητές πιο κοντά στο ευρύ κοινό, με ιδιαίτερη έμφαση στις οικογένειες, τους μαθητές και τους φοιτητές.

Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών» διεξάγεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου. Από το 2022, στο πλαίσιο των έργων που υλοποιούνται για την «Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών», διοργανώνονται επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, δραστηριότητες για την πρωτοβουλία «Ερευνητές στα Σχολεία», για τις οποίες έρχονται ερευνητές σε σχολεία και αλληλεπιδρούν με μαθητές όλων των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το 2022 οι δραστηριότητες της «Ευρωπαϊκής Νύχτας των Ερευνητών» και των «Ερευνητών στα Σχολεία» θα διεξαχθούν σε 26 χώρες, κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη»: Ισλανδία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία.

Επισκέπτες, ερευνητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να συμβουλευτούν τους δικτυακούς τόπους των διοργανωτών για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες που διεξάγονται στη χώρα τους και σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες για τις εθνικές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Νύχτας των Ερευνητών

Περισσότερες πληροφορίες για τους Ερευνητές στα Σχολεία

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις MSCA και τη δράση των πολιτών

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
30 Σεπτεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα