Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Οκτωβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: η Επιτροπή επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Με την ευκαιρία της 14ης Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την προστασία των θυμάτων, την υποστήριξη των επιζώντων και τη δίωξη των υπευθύνων εμπορίας ανθρώπων.

 

 

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά: «Δεδομένου ότι οι εγκληματίες εξακολουθούν να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη από την εκμετάλλευση των θυμάτων τους, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την πρόληψη, τη διερεύνηση, καθώς και για τη δίωξη και την καταδίκη των διακινητών. Ο έγκαιρος εντοπισμός των θυμάτων θα αποτελέσει ειδικό θέμα της επικείμενης προσέγγισης της Επιτροπής για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, όπως περιγράφεται στην πρόσφατη στρατηγική για την Ένωση Ασφάλειας».

 

Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι αναγνωρίζονται ως θύματα εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι πολίτες της ΕΕ, ενώ ο αριθμός των ατόμων αυτών εξακολουθεί να αυξάνεται. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των θυμάτων στην ΕΕ και τα περισσότερα εξ αυτών είναι κορίτσια. Αποτελούν αντικείμενο εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση, αναγκαστική εργασία και εγκληματικές δραστηριότητες. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των θυμάτων στην ΕΕ είναι γυναίκες, θύματα εμπορίας σε όλες τις μορφές εκμετάλλευσης, θύματα βίας και ανισοτήτων. Απαιτείται έγκαιρη παρέμβαση και υποστήριξη για όλα τα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Σήμερα επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας των δραστών».

 

Το νομικό πλαίσιο και το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ βασίζονται στην Οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία προβλέπει αυστηρές διατάξεις για την προστασία, τη συνδρομή και τη στήριξη των θυμάτων, καθώς και για την πρόληψη και τις διώξεις.

 

Σήμερα, δύο μελέτες που χρηματοδοτούνται από την Επιτροπή, οι οποίες επικεντρώνονται στο οικονομικό, κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και στους εθνικούς και διακρατικούς μηχανισμούς παραπομπής, δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

 

Αυτές οι δύο μελέτες αποτελούν βασικές δράσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων. Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεση του 2020 σχετικά με την πρόοδο στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, στην οποία αναλύονται οι τρέχουσες τάσεις, καθώς και η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης των κρατών μελών.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση της ΕΕ στο πλαίσιο της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Οκτωβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα