Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο30 Ιουνίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Δημιουργία δικτύου παρασκευαστών εμβολίων για την ενίσχυση της ετοιμότητας όσον αφορά την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων

ygeia

Σήμερα, η Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία του «EU FAB», ενός δικτύου παρασκευαστών εμβολίων στην ΕΕ με επαρκείς και ευέλικτες ικανότητες παραγωγής, οι οποίοι θα μπορούν να παράγουν με γρήγορους ρυθμούς βασικά εμβόλια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Τα μέλη του EU FAB οφείλουν να διαθέτουν εγκαταστάσεις, προσωπικό και αλυσίδες εφοδιασμού, ώστε να μπορούν να ξεκινούν γρήγορα την παραγωγή των εμβολίων εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Επιτροπή. Το EU FAB θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως και 325 εκατομμύρια εμβόλια ετησίως, εντός της ΕΕ.
 

Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα (HaDEA), θα χρηματοδοτεί το EU FAB με 160 εκατ. ευρώ ετησίως, στο πλαίσιο της συμφωνίας πλαίσιο που έχει υπογραφεί με τα μέλη του δικτύου.
 

Ο αριθμός των δόσεων εμβολίου που δεσμεύεται να μπορεί να παράγει το EU FAB ετησίως κυμαίνεται μεταξύ 50 και 140 εκατομμυρίων ανάλογα με τον παρασκευαστή. Οι δόσεις αυτές θα παράγονται εξ ολοκλήρου εντός της ΕΕ, και συγκεκριμένα στο Βέλγιο, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία.
 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική είδηση.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: + 32 2 298 46 80· Sonya Gospodinova — Τηλ.: + 32 2 296 69 53· Célia Dejond — Τηλ.: + 32 2 298 81 99· Federica Miccoli — Τηλ.: + 32 2 295 83 00)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
30 Ιουνίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα