Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Νοεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ευρωπαϊκές δεξιότητες: Μεγάλης κλίμακας σύμπραξη για τις δεξιότητες στον τομέα του λιανεμπορίου

reskilling

Σήμερα, οι εργοδότες του τομέα του λιανεμπορίου και οι συνδικαλιστικές ενώσεις Eurocommerce και Uni Europa δημιούργησαν, με την υποστήριξη της Επιτροπής, μια μεγάλης κλίμακας σύμπραξη δεξιοτήτων για το βιομηχανικό οικοσύστημα του λιανεμπορίου. Η σύμπραξη φιλοδοξεί να προσφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η σύμπραξη θα εστιάσει στην προώθηση της διά βίου μάθησης στον τομέα του λιανεμπορίου, στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και στην παρακολούθηση των διαθέσιμων και αναγκαίων δεξιοτήτων.
 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά: «Αυτή η μεγάλης κλίμακας σύμπραξη στο πλαίσιο του συμφώνου για τις δεξιότητες θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να ακολουθήσουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Και οι καταναλωτές όμως θα επωφεληθούν από τη βελτίωση των επιδόσεων του οικοσυστήματος του λιανεμπορίου». 
 

Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Νικολά Σμιτ, προσέθεσε: «Χαιρετίζουμε τη νέα, μεγάλης κλίμακας σύμπραξη δεξιοτήτων για το οικοσύστημα με τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων στην ΕΕ. Το σύμφωνο δεξιοτήτων φέρνει σε επαφή όλους τους σχετικούς παράγοντες της αλυσίδας αξίας λιανικής και χονδρικής, για να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των δεξιοτήτων κατά τρόπο δίκαιο και συμπεριληπτικό.
 

Η εν λόγω σύμπραξη, της οποίας έχουν προηγηθεί δεσμεύσεις σε άλλα βιομηχανικά οικοσυστήματα, δημιουργήθηκε κατ’ εφαρμογή του Συμφώνου για τις δεξιότητες, μιας από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες του ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα. Από τότε που ξεκίνησε το Σύμφωνο, σχεδόν 1000 οργανώσεις έχουν δεσμευτεί να επανειδικεύσουν πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει επίσης στην επίτευξη του απώτερου στόχου σε επίπεδο ΕΕ, για συμμετοχή τουλάχιστον του 60% του ενήλικου πληθυσμού σε ετήσιες καταρτίσεις έως το 2030.

 

Press Release in English

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
29 Νοεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα