Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο23 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ευρωβαρόμετρο: Οι πολίτες της ΕΕ παραμένουν σθεναρά υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ της επίτευξης ενεργειακής ασφάλειας

eurobarometer

Η τελευταία έρευνα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα, σχεδόν ένα έτος μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δείχνει συνεχή ισχυρή αλληλεγγύη των Ευρωπαίων προς την Ουκρανία και τη στήριξή τους στις δράσεις που αναλαμβάνονται για τη στήριξη της χώρας και του λαού της.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι πολίτες της ΕΕ υποστηρίζουν επίσης την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, ιδίως τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και τις δράσεις για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από ρωσικές πηγές ενέργειας.

 

Αν και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα για τους Ευρωπαίους, η στήριξη για το ευρώ παραμένει πολύ υψηλή.

 

Ισχυρή στήριξη για την αντίδραση της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να επιδεικνύουν την αταλάντευτη αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία. Το 91 % όσων απάντησαν συμφωνεί με την παροχή ανθρωπιστικής στήριξης και το 88 % τάσσεται υπέρ της υποδοχής στην ΕΕ ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στην Ουκρανία εγκρίνεται από το 77 %, ενώ η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και σε ρωσικές εταιρείες και πρόσωπα κερδίζει τη στήριξη του 74 % όσων απάντησαν. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν επίσης να τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ της απαγόρευσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης (67 %) και υπέρ της χρηματοδότησης από την ΕΕ της αγοράς και της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (65 %).
 

Γενικά, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών (56 %) παραμένει ικανοποιημένη με την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το 77 % των απαντησάντων στην ΕΕ τάσσονται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το ίδιο ποσοστό με εκείνο του περασμένου καλοκαιριού, ενώ το 16 % είναι κατά. Επιπλέον, το 80 % πιστεύει ότι η αγορά από τα κράτη μέλη στρατιωτικού εξοπλισμού θα πρέπει να συντονίζεται καλύτερα, ενώ το 69 % πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό.
 

Εντυπωσιακή στήριξη για την ενεργειακή μετάβαση

Μεγάλη πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ (84 %) συμφωνεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατόν. Οι πολίτες συμφωνούν επίσης ως επί το πλείστον ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει την πράσινη μετάβαση επενδύοντας μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (86 %). Το 85 % των Ευρωπαίων είναι πεπεισμένο ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των αγαθών θα μας καταστήσει λιγότερο εξαρτημένους από παραγωγούς ενέργειας εκτός της ΕΕ. Το 82 % συμφωνεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αγοράζουν από κοινού ενέργεια από άλλες χώρες για να επιτύχουν καλύτερη τιμή. Επιπλέον, το 81 % δηλώνει ότι έχει λάβει μέτρα για τη μείωση της δικής του ενεργειακής κατανάλωσης.

 

Ανησυχία για τον πληθωρισμό και την οικονομία, αλλά σθεναρή στήριξη για το ευρώ

Οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν την αύξηση των τιμών/του πληθωρισμού/του κόστους ζωής ως ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει επί του παρόντος η ΕΕ (32 %, -2 εκατοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από τη διεθνή κατάσταση (28 %, σταθερό ποσοστό) και τον ενεργειακό εφοδιασμό (26 %, -2 εκατοστιαίες μονάδες).

Η αντίληψη για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει παραμείνει αμετάβλητη από το καλοκαίρι του 2022, με το 40 % να την αξιολογεί ως «καλή» και το 51 % ως «κακή». Η αντίληψη για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας έχει παραμείνει επίσης σχετικά αμετάβλητη από το καλοκαίρι του 2022, με το 35 % πλέον να την κρίνει ως «καλή» και το 63 % να την θεωρεί «κακή».
 

Στο πλαίσιο αυτό, η στήριξη για το ευρώ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στο σύνολο της ΕΕ (71 %, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ), και ακόμη υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ (79 %).
 

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς απαντήσαντες (54 %) πιστεύουν ότι το σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των τρεχουσών οικονομικών προκλήσεων. Το 63 % πιστεύει επίσης ότι οι δημόσιοι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο ΕΕ.

 

Οι Ευρωπαίοι παραμένουν αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ

Το 47 % των Ευρωπαίων τείνει να εμπιστεύεται την ΕΕ και το 32 % τείνει να εμπιστεύεται τις εθνικές κυβερνήσεις. Το 45 % των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, το 36 % έχει ουδέτερη εικόνα και το 18 % έχει αρνητική εικόνα. Τέλος, το 62 % δηλώνει ότι είναι αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ (-3 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2022, αλλά παρόμοιο με το επίπεδο του Φεβρουαρίου του 2022, πριν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας).

 

Ιστορικό

Το «Τακτικό Ευρωβαρόμετρο — χειμώνας 2022-2023» (EB 98) πραγματοποιήθηκε μέσω δια ζώσης και διαδικτυακών συνεντεύξεων από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου 2023. Στα 27 κράτη μέλη πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με 26 468 πολίτες της ΕΕ. Πληροφορίες σχετικά με το Ευρωβαρόμετρο και όλες τις έρευνες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
23 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα