Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

Χάρη σε μια νέα χρηματοδότηση για την προστασία 370 εκατομμυρίων παιδιών από την πολιομυελίτιδα κάθε χρόνο, η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να απαλλαγεί μια για πάντα από την πολιομυελίτιδα

Εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσαν σήμερα νέα χρηματοδοτική σύμπραξη για την αξιοποίηση ευκαιριών κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια υγεία: εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης στις καινοτομίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για εκείνους που τις έχουν περισσότερο ανάγκη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, ως εταίροι υλοποίησης για τη χρηματοδότηση του εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, θα διαθέσουν τους απαιτούμενους πόρους για την εξάλειψη της νόσου, τη στήριξη της διανομής άλλων παιδικών εμβολίων και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν καλύτερα στις αναδυόμενες απειλές για την υγεία.

Σκοπός των αναμενόμενων χρηματοδοτικών κονδυλίων ύψους 1,1 δισ. ευρώ είναι να εξασφαλίσουν νέα χρηματοδότηση για την εξάλειψη μιας ανθρώπινης νόσου, μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, και να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στον τομέα της υγείας και της ανάπτυξης οι πλέον ευάλωτοι αυτού του πλανήτη, οι οποίοι αλλιώς δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν δίκαιη πρόσβαση στις υπηρεσίες και τις καινοτομίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε έτοιμοι να εξαφανίσουμε την πολιομυελίτιδα από προσώπου Γης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΤΕπ και το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς ενώνουν τις δυνάμεις τους και εισέρχονται στην τελική ευθεία. Χάρη στη χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επενδυτικής στρατηγικής μας Global Gateway, θα επενδύσουμε σε ισχυρότερα συστήματα υγείας παγκοσμίως, καθώς και στην παραγωγή, παρασκευή και διανομή εμβολίων και φαρμάκων σε τοπικό επίπεδο, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Η παγκόσμια συνεργασία μάς βοήθησε να θέσουμε τέλος στην πανδημία COVID-19. Τώρα θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε οριστικά από την πολιομυελίτιδα.»

Με τη σύμπραξη ενισχύεται σημαντικά η χρηματοδότηση για την παγκόσμια υγεία και την ανθρώπινη ανάπτυξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη + (ΕΤΒΑ +) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής· αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει αντίστοιχη νέα συμπληρωματική χρηματοδότηση για την παγκόσμια υγεία από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς, μεγιστοποιώντας με τον τρόπο αυτόν τον αντίκτυπο που θα έχει κάθε ευρώ που διατίθεται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Σήμερα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να γράψουμε το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία της πολιομυελίτιδας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρεμβαίνει σε μια μοναδική εταιρική σχέση με εταίρους στον τομέα της φιλανθρωπίας και της υγείας, παρέχοντας 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις με σκοπό τη στήριξη του παγκόσμιου προγράμματος εξάλειψης της πολιομυελίτιδας. Η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει ορόσημο για την κλιμάκωση της ανοσοποίησης και την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης, διασφαλίζοντας ότι κάθε παιδί, ανεξάρτητα από την κατάστασή του, μπορεί να προστατευθεί από την πολιομυελίτιδα», δήλωσε ο Βέρνερ Χόγιερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Για να επιταχυνθεί η πρόοδος όσον αφορά την εξάλειψη του άγριου ιού πολιομυελίτιδας, αναμένεται ότι θα διατεθούν στο πλαίσιο της σύμπραξης 500 εκατ. ευρώ στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας — και ειδικότερα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNICEF. Με τα κονδύλια θα καλθφθεί ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας σχεδόν 370 εκατομμυρίων παιδιών ετησίως, η παροχή ζωτικής σημασίας υγειονομικών υπηρεσιών σε παιδιά παράλληλα με τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, μεταξύ των οποίων ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς και άλλοι εμβολιασμοί ρουτίνας, και η ενίσχυση των συστημάτων υγείας ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αναδυόμενες απειλές για την υγεία, όπως το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας επέτρεψε να αντιμετωπιστεί η COVID-19, ο ιός Έμπολα και άλλες ασθένειες. Σήμερα, ο άγριος ιός της πολιομυελίτιδας παραμένει ενδημικός μόνο σε δύο χώρες — το Πακιστάν και το Αφγανιστάν — και το 80 % των κρουσμάτων παραλλαγών του ιού της πολιομυελίτιδας εντοπίζονται μόνο σε τέσσερις υποεθνικές περιφέρειες.

«Χάρη στις ιατρικές καινοτομίες, ο κόσμος κατάφερε να εξαλείψει μία ανθρώπινη νόσο — την ευλογιά. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να εξαλείψουμε έναν άλλο ιό, τον άγριο ιό της πολιομυελίτιδας. Δεσμεύομαι να διασφαλίσω ότι κανένα παιδί, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, δεν θα βρεθεί αντιμέτωπο με την τρομερή αυτή νόσο. Είμαι επίσης αισιόδοξος ότι θα εξαλείψουμε οριστικά την πολιομυελίτιδα και ότι θα καταστήσουμε τις καινοτομίες στον τομέα της υγείας πιο προσβάσιμες σε όλους, ιδίως σε όσους βρίσκονται στις φτωχότερες χώρες», δήλωσε ο ο Μπιλ Γκέιτς, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς.

Άλλα 500 εκατ. ευρώ αποσκοπούν στην επέκταση της ικανότητας καινοτομίας των συστημάτων υγείας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για νέα χρηματοδότηση σε πρωτοβουλίες που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως οι προσπάθειες να καταστούν οι καινοτομίες στον τομέα της υγείας, π.χ. τα εμβόλια και τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα με βάση το mRNA, πιο προσιτά για όσους ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου της Ευρώπης για τον κόσμο, Global Gateway. Περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της υγείας παγκοσμίως θα συζητηθούν μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών και εταίρων στο προσεχές φόρουμ Global Gateway (25-26 Οκτωβρίου).

«Χάρη στον ηγετικό ρόλο και τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εμβόλια, φάρμακα και άλλες καινοτομίες που σώζουν ζωές αναμένεται ότι θα φτάσουν στους ανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο, βελτιώνοντας την υγεία όλων των κοινοτήτων στον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι όταν μια κοινότητα είναι υγιής, οι οικονομίες αναπτύσσονται», δήλωσε η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς.

«Είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως στις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές για να ολοκληρώσουμε το έργο της εξάλειψης της πολιομυελίτιδας», δήλωσε ο Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Αυτά τα νέα κονδύλια όχι μόνο θα μας οδηγήσουν σε έναν κόσμο χωρίς πολιομυελίτιδα, αλλά και θα συμβάλουν στην οικοδόμηση πιο βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων υγείας, για να προστατευθούν τα παιδιά και οι κοινότητες που κινδυνεύουν από την πολιομυελίτιδα από πολλές άλλες απειλές για την υγεία τις οποίες αντιμετωπίζουν.»

«Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι εφικτή, αλλά η πρόοδος είναι εύθραυστη και πρέπει να παραμείνουμε αυστηρά προσηλωμένοι στον στόχο μας», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ. «Η νέα αυτή χρηματοδότηση θα μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ώστε να εξαλειφθεί η πολιομυελίτιδα, ενισχύοντας παράλληλα τα συστήματα υγείας που βασίζονται στην κοινότητα. Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να υποφέρει από ασθένεια που μπορεί εύκολα να προληφθεί.»

Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδοτική σύμπραξη αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει:

  • νέα χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ για την παγκόσμια πρωτοβουλία για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας (όπως περιγράφεται ανωτέρω)
  • 500 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις και επιχορηγήσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των καινοτομιών στον τομέα της υγείας, την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και την προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες: το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς σχεδιάζει να διαθέσει 250 εκατ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και επενδύσεων, ποσό αντίστοιχο των 250 εκατ. ευρώ που διαθέτει υπό μορφή επενδύσεων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη +.
  • επιχορηγήσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ για τεχνική βοήθεια: το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς αναμένεται ότι θα διαθέσει ποσό αντίστοιχο των 40 εκατ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την παροχή τεχνικής βοήθειας και τη διασφάλιση της πλήρους αξιοποίησης του δυναμικού των παγκόσμιων προγραμμάτων υγείας.

Η σύμπραξη που ανακοινώθηκε σήμερα στηρίζεται στις υφιστάμενες συμπράξεις μεταξύ του Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών, και συγκεκριμένα μίασειρά μέτρων στήριξης ύψους 100 εκατ. ευρώ για τον προσφάτως συσταθέντα Αφρικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (AMA), καθώς και για τους εθνικούς αφρικανικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς φαρμάκων ή περιφερειακές πρωτοβουλίες, την Αφρικανική Πλατφόρμα Διαγνωστικής Υγείας, η οποία στηρίζει τις προσπάθειες των Αφρικανών εταίρων για τη βελτίωση της πρόσβασης στις εργαστηριακές εξετάσεις και τη μείωση του κόστους τους, καθώς και τον συντονισμό πρωτοβουλιών για την υγεία, όπως ο COVAX, μια παγκόσμια συνεργασία που αποβλέπει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης πρόσβασης σε διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια για τη νόσο COVID-19.

***

Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς

Με γνώμονα την πεποίθηση ότι κάθε ζωή έχει ίση αξία, το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους να είναι υγιείς και παραγωγικοί. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, εστιάζει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και στην παροχή σ' αυτούς της δυνατότητας να δραπετεύσουν από την πείνα και την ακραία φτώχεια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδιώκει να διασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι, και ιδίως εκείνοι με τους λιγότερους πόρους, έχουν πρόσβαση στις ευκαιρίες που απαιτούνται για να επιτύχουν στο σχολείο και τη ζωή. Με έδρα το Σιάτλ της πολιτείας Ουάσινγκτον, το ίδρυμα διοικείται από τον Μαρκ Σούζμαν, διευθύνοντα σύμβουλο, υπό την εποπτεία των συμπροέδρων Μπιλ Γκέιτς και Μελίντα Φρεντς Γκέιτς και του διοικητικού συμβουλίου.

Επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης: mediaatgatesfoundation [dot] org (media[at]gatesfoundation[dot]org)

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Επιτροπή συμμετέχει στη διαμόρφωση της γενικής στρατηγικής της ΕΕ, υποβάλλει προτάσεις για νέα ενωσιακή νομοθεσία και πολιτικές, παρακολουθεί την εφαρμογή τους και διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη στήριξη της διεθνούς ανάπτυξης. Το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την Global Gateway, την επενδυτική στρατηγική της Ευρώπης για τον κόσμο. Η Global Gateway είναι η προσφορά της ΕΕ στις χώρες εταίρους για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξής τους, της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασής τους, καθώς και της ανάπτυξης και της ευημερίας των κοινοτήτων. Σε ολόκληρο τον κόσμο, η Global Gateway αποσκοπεί στην κινητοποίηση 300 δισ. ευρώ σε επενδύσεις από το 2021 έως το 2027 μέσω επιχορηγήσεων, δανείων με ευνοϊκούς όρους και εγγυήσεων για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Η Global Gateway επενδύει σε ευρύ φάσμα έργων, από υλικές υποδομές έως προγράμματα υγείας, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία.

Σχετικά με την παγκόσμια πρωτοβουλία για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

Η παγκόσμια πρωτοβουλία για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην οποία μετέχουν εθνικές κυβερνήσεις, ο ΠΟΥ, η Rotary International, τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νόσων των ΗΠΑ, η UNICEF, το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς και η Gavi, η Συμμαχία για τα Εμβόλια.  Από την έναρξή της το 1988, η εν λόγω σύμπραξη συνέβαλε στην πρόληψη περισσότερων από 20 εκατομμύρια κρουσμάτων παράλυσης, απέτρεψε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια θανάτους παιδιών και μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας κατά 99 %, από περισσότερα από 350.000 κρούσματα σε περισσότερες από 125 ενδημικές χώρες, σε επτά κρούσματα σε δύο ενδημικές χώρες το 2023.  Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.polioeradication.org

 

Δηλώσεις

Είμαστε έτοιμοι να εξαφανίσουμε την πολιομυελίτιδα από προσώπου Γης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΤΕπ και το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς ενώνουν τις δυνάμεις τους και εισέρχονται στην τελική ευθεία. Χάρη στη χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επενδυτικής στρατηγικής μας Global Gateway, θα επενδύσουμε σε ισχυρότερα συστήματα υγείας παγκοσμίως, καθώς και στην παραγωγή, παρασκευή και διανομή εμβολίων και φαρμάκων σε τοπικό επίπεδο, εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Η παγκόσμια συνεργασία μάς βοήθησε να θέσουμε τέλος στην πανδημία COVID-19. Τώρα θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε οριστικά από την πολιομυελίτιδα.»

Ursula von der Leyen, President of the European Commission - 11/10/2023

 

Σήμερα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να γράψουμε το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία της πολιομυελίτιδας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρεμβαίνει σε μια μοναδική εταιρική σχέση με εταίρους στον τομέα της φιλανθρωπίας και της υγείας, παρέχοντας 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις με σκοπό τη στήριξη του παγκόσμιου προγράμματος εξάλειψης της πολιομυελίτιδας. Η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει ορόσημο για την κλιμάκωση της ανοσοποίησης και την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης, διασφαλίζοντας ότι κάθε παιδί, ανεξάρτητα από την κατάστασή του, μπορεί να προστατευθεί από την πολιομυελίτιδα.

Βέρνερ Χόιερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - 11/10/2023

 

Χάρη στις ιατρικές καινοτομίες, ο κόσμος κατάφερε να εξαλείψει μία ανθρώπινη νόσο — την ευλογιά. Σήμερα ετοιμαζόμαστε να εξαλείψουμε έναν άλλο ιό, τον άγριο ιό της πολιομυελίτιδας. Δεσμεύομαι να διασφαλίσω ότι κανένα παιδί, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, δεν θα βρεθεί αντιμέτωπο με την τρομερή αυτή νόσο. Είμαι επίσης αισιόδοξος ότι θα εξαλείψουμε οριστικά την πολιομυελίτιδα και θα καταστήσουμε τις καινοτομίες στον τομέα της υγείας πιο προσβάσιμες σε όλους, ιδίως σε όσους βρίσκονται στις φτωχότερες χώρες.

Bill Gates, co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation - 11/10/2023

 

Χάρη στον ηγετικό ρόλο και τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εμβόλια, φάρμακα και άλλες καινοτομίες που σώζουν ζωές αναμένεται ότι θα φτάσουν στους ανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο, βελτιώνοντας την υγεία όλων των κοινοτήτων στον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι όταν μια κοινότητα είναι υγιής, οι οικονομίες αναπτύσσονται.

Melinda French Gates, co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation - 11/10/2023

 

Για να ολοκληρώσουμε το έργο της εξάλειψης της πολιομυελίτιδας είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, στις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Αυτά τα νέα κονδύλια όχι μόνο θα μας οδηγήσουν σε έναν κόσμο χωρίς πολιομυελίτιδα, αλλά και θα συμβάλουν στην οικοδόμηση πιο βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων υγείας, για να προστατευθούν τα παιδιά και οι κοινότητες που κινδυνεύουν από την πολιομυελίτιδα από πολλές άλλες απειλές για την υγεία τις οποίες αντιμετωπίζουν.

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Director-General - 11/10/2023

 

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι εφικτή, αλλά η πρόοδος είναι εύθραυστη και πρέπει να παραμείνουμε αυστηρά προσηλωμένοι στον στόχο μας. Η νέα αυτή χρηματοδότηση θα μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ώστε να εξαλειφθεί η πολιομυελίτιδα, ενισχύοντας παράλληλα τα συστήματα υγείας που βασίζονται στην κοινότητα. Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να υποφέρει από ασθένεια που μπορεί εύκολα να προληφθεί.

Catherine Russel, UNICEF Executive Director - 11/10/2023

 

 

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
11 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα