Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο24 Φεβρουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου Τζουζέπ Μπορέλ προς τον Τύπο

Επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου Τζουζέπ Μπορέλ προς τον Τύπο

Press statement by Ursula von der Leyen, President of the European Commission, and Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the European Commission, on Russia’s aggression against Ukraine

«Ισχύει μόνο ό,τι λεχθεί προφορικά»

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή ζει κάποιες από τις πιο σκοτεινές της ώρες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια μείζων πυρηνική δύναμη επιτέθηκε κατά γειτονικής της χώρας και απειλεί με αντίποινα οποιαδήποτε άλλη χώρα επιχειρήσει να τη βοηθήσει.

Δεν πρόκειται μόνο για την πιο σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και για παραβίαση βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Έχει υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές και άγνωστες συνέπειες για το μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου [Σαρλ] Μισελ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συνεδριάσει απόψε. Θα συμφωνήσουν και θα παράσχουν πολιτική καθοδήγηση για την έγκριση της ισχυρότερης δέσμης μέτρων και της αυστηρότερης δέσμης κυρώσεων που έχουμε εφαρμόσει ποτέ.

Ως Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, θα επικοινωνήσω με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο προκειμένου η διεθνής κοινότητα να αντιληφθεί πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης και να απευθύνει αυστηρή και ενωμένη έκκληση να σταματήσει αμέσως αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά και η ρωσική ηγεσία να αντιμετωπίσει πρωτοφανή απομόνωση.

Δεν είναι θέμα συνασπισμών, αλλά διπλωματικών παιχνιδιών εξουσίας. Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου. Αφορά το μέλλον της παγκόσμιάς μας κοινότητας.

Θα είμαστε ενωμένοι με τους διατλαντικούς εταίρους μας και με όλα τα ευρωπαϊκά έθνη για την υπεράσπιση αυτής της θέσης. Ενωμένοι, λέμε όχι στη βία και στην καταστροφή ως μέσο αποκόμισης πολιτικών οφελών.

Εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα εθνών στον κόσμο. Και αυτό δεν θα πρέπει να το υποτιμά κανείς. Άμεσα θα σχεδιάσουμε επείγουσα βοήθεια για την Ουκρανία που βρίσκεται σε αυτή τη δεινή κατάσταση. 

Επίσης θα δραστηριοποιηθούμε για τη στήριξη επιχειρήσεων εκκένωσης, και για το προσωπικό μας, στις περιοχές που πλήττονται από τη ρωσική επίθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους διατλαντικούς και τους ομονοούντες εταίρους της, έχει καταβάλει άνευ προηγουμένου προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην κρίση ασφάλειας που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά η Ρωσία δεν ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες αυτές και, αντ’ αυτού, επέλεξε μονομερώς τη σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση του πολέμου.

Ο Πρόεδρος [της Ρωσίας, Βλαντιμίρ] Πούτιν πρέπει να σταματήσει αυτή την άσκοπη επίθεση. Σήμερα, οι σκέψεις μας πάνε στον λαό της Ουκρανίας. Στεκόμαστε δίπλα του.

Σύνδεσμος προς το βίντεο: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-219140

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
24 Φεβρουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα