Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο30 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Επίσκεψη των Επιτρόπων Ρεντέρς και Γιούανσον σε Europol και Eurojust για συζητήσεις για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και διερεύνηση των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αύριο, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ Ντιντιέ Ρεντέρς και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον, θα ταξιδέψουν στη Χάγη, όπου θα επισκεφτούν την Ευρωπόλ και την Eurojust για να συζητήσουν θέματα συνεργασίας και επιχειρησιακής υποστήριξης των κρατών μελών για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ΕΕ.

Καταρχάς, οι Επίτροποι θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Eurojust, κ. Ladislav Hamram. Θα συμμετάσχουν επίσης σε συνεδρίαση συντονισμού της κοινής ομάδας έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, παρουσία των Γενικών Εισαγγελέων των συμμετεχουσών χωρών. Οι Επίτροποι θα συναντηθούν με το συλλογικό όργανο της Eurojust για παρουσίαση πρακτικών υποθέσεων. Αργότερα την ίδια ημέρα, οι Επίτροποι θα συνεχίσουν την επίσκεψή τους στην Europol και θα συναντήσουν τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή της κ. Jürgen Ebner, τον αναπληρωτή εκτελεστικό επιχειρησιακό διευθυντή κ. Jean-Philippe Lecouffe, και τον Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου κ. Claudio Galzerano. Όλες οι συζητήσεις θα εστιάζουν στις εν εξελίξει δράσεις για στήριξη των ερευνών για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Επίτροποι Ρεντέρς και Γιούανσον θα πραγματοποιήσουν επίσης συνάντηση με τον Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος, Jari Liukku, και τον Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Χρηματοοικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος κ. Burkhard Mühl, με τους οποίους θα συζητήσουν ζητήματα που άπτονται των επιχειρησιακών ικανοτήτων και των προτεραιοτήτων της Europol και της ειδικής ομάδας «Δέσμευση και Κατάσχεση».

Στο περιθώριο της επίσκεψης, ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς θα πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τη γενική εισαγγελέα της Ουκρανίας κ. Iryna Venediktova, με την οποία θα συζητήσει τις προσπάθειες της Επιτροπής να στηρίξει την Eurojust και την Ουκρανία για τη συλλογή, ανταλλαγή και διαβίβαση αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με εγκλήματα πολέμου. Οι Επίτροποι θα συναντηθούν επίσης με τον κ. Edvardas Šileris, Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για το Κυβερνοέγκλημα, με τον οποίο θα συζητήσουν επιχειρησιακές υποθέσεις και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και την ταυτοποίηση των θυμάτων.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Anitta Ηipper — Τηλ.: + 32 229 85691, Christian Wigand - Τηλ.: +32 229 62253, Katarzyna Kolanko — Τηλ.: +32 229 63444, Yuliya Matsky— Τηλ.: +32 229-13173)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
30 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα