Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο2 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Επέτειος 10 χρόνων της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

European Citizens' Initiative

Σήμερα, εορτάζουμε τη 10η επέτειο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών. Πάνω από 16 εκατομμύρια πολίτες έχουν συμμετάσχει σε 90 πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Μέχρι στιγμής, έξι πρωτοβουλίες κατάφεραν να φτάσουν το όριο του ενός εκατομμυρίου υποστηρικτών και τέσσερις ακόμη πρωτοβουλίες βρίσκονται κοντά σ’ αυτόν τον στόχο. Τρεις πρωτοβουλίες οδήγησαν σε αλλαγές στο δίκαιο της ΕΕ. Άλλες πρωτοβουλίες συνέβαλαν στη χάραξη πολιτικών, μεταξύ άλλων και σε εθνικό επίπεδο. Οι νέοι κανόνες σχετικά με το «δικαίωμα στο νερό» και την «απαγόρευση της γλυφοσάτης» ισχύουν από το 2021, ενώ η Επιτροπή, ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία «τέλος στα κλουβιά», θα υποβάλει το 2023 σχετική νομοθετική πρόταση.

Με την ευκαιρία αυτή, η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε τα εξής: «Την τελευταία δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών αποτέλεσε βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής συμμετοχικής δημοκρατίας, επιτρέποντας στους πολίτες της ΕΕ να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν και να τα θέσουν υπόψη των φορέων χάραξης πολιτικής. Ακούμε προσεκτικά τη φωνή των πολιτών, αλλάξαμε τη νομοθεσία της ΕΕ και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Το μέλλον φαίνεται πολλά υποσχόμενο με τέσσερις πρωτοβουλίες να βρίσκονται κοντά στην εξασφάλιση 1 εκατομμυρίου υπογραφών. Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειές μας να καταστήσουμε αυτό το μοναδικό εργαλείο συμμετοχικής δημοκρατίας πιο γνωστό σε όλους τους πολίτες μας.»

Ενόψει του εορτασμού της επετείου, η Αντιπρόεδρος κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα θα συμμετάσχει σήμερα σε συζήτηση υψηλού επιπέδου στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή με θέμα «10 χρόνια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών»: Έτοιμοι για το μέλλον;». Επί του παρόντος υπάρχουν 17 ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτών που συγκεντρώνουν υπογραφές, ενώ άλλες τέσσερις βρίσκονται σε πορεία εξασφάλισης ενός εκατομμυρίου υποστηρικτών. Οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτών ζητούν την ανάληψη δράσης από την ΕΕ σε τομείς όπως τα δικαιώματα των ζώων, ο αθλητισμός, η φορολογία των πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών, το περιβάλλον, η υγεία και η εμπορική πολιτική. 

 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: + 32 229 62253· Katarzyna Kolanko — Τηλ.: + 32 229 63444· Cristina Torres Castillo — Τηλ.: + 32 229 90679)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
2 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα