Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ένωση Υγείας: Η HERA δημιουργεί δίκτυο εργαστηρίων για την ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης

eu health hera

Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) δημιούργησε το δίκτυο εργαστηρίων HERA μέσω του έργου «DURABLE», το οποίο χρηματοδοτείται με 25 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health για την ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.
 

Προωθώντας ένα ολοκληρωμένο εθνικό και διεθνές δίκτυο εργαστηρίων, η HERA θα ενισχύσει τη συνολική ικανότητα της ΕΕ να αντιδρά γρήγορα και με συντονισμένο τρόπο σε περίπτωση εμφάνισης βιολογικών υγειονομικών απειλών αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Το έργο «DURABLE» θα παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και έγκαιρες ειδοποιήσεις σχετικά με την πιθανή εμφάνιση ή εξάπλωση βιολογικών υγειονομικών απειλών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δίκτυο εργαστηρίων HERA θα συμβάλει στην ταχύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εργαστηριακή εξέταση και ταυτοποίηση των παθογόνων οργανισμών, καθώς και στον βελτιωμένο χαρακτηρισμό τους. Το δίκτυο αυτό θα βοηθήσει τους φορείς λήψης αποφάσεων να εντοπίζουν, να αναπτύσσουν και να αγοράζουν τα κατάλληλα ιατρικά αντίμετρα.
 

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης είναι ζωτικής σημασίας να ενεργούμε γρήγορα και να διασφαλίζουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για τους πολίτες μας. Το νεοσυσταθέν δίκτυο εργαστηρίων HERA, με χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ από το EU4Health, θα διασφαλίσει ότι θα είναι διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο δεδομένα και έγκαιρες ειδοποιήσεις για πιθανές αναδυόμενες υγειονομικές απειλές. Η υποστηριζόμενη από την ΕΕ συνεργασία μεταξύ εργαστηρίων αποδείχθηκε απαραίτητη για την ταχεία αναγνώριση της παραλλαγής Όμικρον όταν πρωτοεμφανίστηκε πέρυσι. Η άμεση πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για τον γρήγορο εντοπισμό, την ανάπτυξη και την αγορά των αναγκαίων ιατρικών αντιμέτρων. Η HERA αποτελεί ουσιαστικό μέρος μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, ενώ το έργο μας για την ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντίδρασης της ΕΕ σε απειλές κατά της υγείας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.»
 

Το έργο «DURABLE» θα προωθήσει την ανταλλαγή δεδομένων και θα τροφοδοτήσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα στηρίξει έτσι τις προσπάθειες των χωρών για την επίτευξη του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης 3, ο οποίος αφορά την καλή υγεία και την ευεξία. Θα στηρίξει επίσης τις χώρες στις προσπάθειές τους για την επίτευξη και άλλων στόχων που σχετίζονται με την υγεία, καθώς και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: + 32 2 298 46 80· Célia Dejond — Τηλ.: + 32 2 298 81 99)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα