Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο7 Μαρτίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ένωση Ασφάλειας: Τίθεται σε λειτουργία το ανανεωμένο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν

schengen

Σήμερα τίθεται σε λειτουργία το επικαιροποιημένο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS). Το SIS είναι το μεγαλύτερο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για την ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων στην Ευρώπη. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με καταζητούμενα ή αγνοούμενα πρόσωπα, υπηκόους τρίτων χωρών που δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ, καθώς και για απολεσθέντα ή κλαπέντα περιουσιακά στοιχεία (π.χ. αυτοκίνητα, πυροβόλα όπλα, σκάφη και έγγραφα ταυτότητας).
 

Το ανανεωμένο SIS θα αποτελέσει τη βάση του πλέον προηγμένου συστήματος διαχείρισης των συνόρων στον κόσμο σε συνδυασμό με το σύστημα εισόδου/εξόδου (ΣΕΕ) και το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και αδειοδότησης ταξιδιού (ETIAS).
 

Τα επικαιροποιημένα χαρακτηριστικά του SIS είναι τα εξής: ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία, νέες δυνατότητες εντοπισμού και ταυτοποίησης καταζητούμενων προσώπων και ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, πρόσθετα εργαλεία για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, για την προστασία των αγνοουμένων και των ευάλωτων ατόμων, την πρόληψη και την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, ενισχυμένη χρήση του SIS από τους οργανισμούς της ΕΕ και τις εθνικές αρχές μετανάστευσης.
 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου και στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
7 Μαρτίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα