Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο4 Μαρτίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα σε παγκόσμιο επίπεδο: η Επιτροπή ενεργεί για να εξασφαλιστούν περισσότεροι υποστηρικτές

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας ημέρας για την άγρια ζωή» (3 Μαρτίου), η Επιτροπή κάλεσε εκ νέου όλα τα παγκόσμια ιδρύματα να εκφράσουν τις απόψεις τους για να οικοδομήσουν τη δυναμική για τη φύση και να πείσουν περισσότερες κυβερνήσεις να είναι φιλόδοξες στην κρίσιμη δέκατη πέμπτη συνεδρίαση της διάσκεψης των μερών της Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα (CoP 15) που θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του τρέχοντος έτους.

Ακριβώς ένα χρόνο αφότου η Επιτροπή εγκαινίασε τον Παγκόσμιο Συνασπισμό της «Ενωμένοι για τη βιοποικιλότητα», περισσότερα από 200 ιδρύματα παγκοσμίως —εθνικά πάρκα, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, μουσεία επιστημών και φυσικής ιστορίας, ενυδρεία, βοτανικοί κήποι και ζωολογικοί κήποι— έχουν ήδη ενώσει τις δυνάμεις τους με σκοπό την αντιμετώπιση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Επιτροπή προσχώρησε στον διακυβερνητικό συνασπισμό υψηλών φιλοδοξιών (HAC) για τη φύση και τους ανθρώπους, ο οποίος εγκαινιάστηκε στη σύνοδο κορυφής «One Planet Summit» τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όπου υποστηρίζει ενεργά τον στόχο της διατήρησης τουλάχιστον του 30 % ξηράς και θάλασσας έως το 2030.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, κ. Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε: «Η ανθρωπότητα καταστρέφει τη φύση με πρωτοφανή ρυθμό και κινδυνεύουμε να χάσουμε σχεδόν 1 εκατομμύριο είδη. Πρόκειται για άμεση απειλή για την υγεία και την ευημερία μας, καθώς εξαρτώμαστε πλήρως από τον πλούσιο ιστό ζωής του πλανήτη. Πρέπει να αποκαταστήσουμε επειγόντως την ισορροπία στη σχέση μας με τη φύση και να αναστρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας. Η δράση ξεκινά με ευαισθητοποίηση και το έργο που επιτελείται μέσω συνασπισμών όπως ο συνασπισμός «Ενωμένοι για τη βιοποικιλότητα» είναι ζωτικής σημασίας για να θέσουμε το φυσικό μας περιβάλλον σε τροχιά ανάκαμψης.»

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, δήλωσε: «Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας ημέρας για την άγρια ζωή και καθώς γιορτάζουμε την πρώτη επέτειο από την έναρξη λειτουργίας του Παγκόσμιου Συνασπισμού «Ενωμένοι για τη βιοποικιλότητα», τονίζουμε επίσης πόσα κινδυνεύουμε να χάσουμε σε έναν κόσμο χωρίς φύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενεργούμε με όλα τα μέσα για να προσελκύσουμε περισσότερους εταίρους, σε παγκόσμιο επίπεδο, στον συνασπισμό υψηλών φιλοδοξιών, καθώς πλησιάζουμε περισσότερο στην αποφασιστική CoP 15.»

Από την έναρξή του στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Μονακό ακριβώς πριν από ένα χρόνο, 205 ιδρύματα από 47 χώρες έχουν εγκρίνει την κοινή δέσμευση του Συνασπισμού, καλώντας όλους —από τις επιχειρήσεις έως τους δήμους και από τους πολίτες έως τις κυβερνήσεις— να αναλάβουν δράση. Στόχος της Επιτροπής είναι να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων οργανισμών σε περισσότερους από 500.

Με τις συλλογές τους και με τα προγράμματα εκπαίδευσης και διατήρησης που προσφέρουν, τα ιδρύματα αυτά, που αποτελούν μέρος του παγκόσμιου συνασπισμού , είναι σημαντικοί πρεσβευτές για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης βιοποικιλότητας που αντιμετωπίζουμε. Στην Ευρώπη, στους εταίρους περιλαμβάνονται ιδρύματα όπως: τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου, του Παρισιού, της Βιέννης, και της Μαδρίτης, το Απόθεμα Βιόσφαιρας του Δέλτα του Δούναβη στη Ρουμανία και το εθνικό πάρκο της λίμνης Κερκίνης στην Ελλάδα, οι Βοτανικοί Κήποι του Πόρτο, της Ρώμης και της Κοπεγχάγης, καθώς και δεκάδες ζωολογικοί κήποι και ενυδρεία σε ολόκληρη την ΕΕ, από το Δουβλίνο έως τη Ρίγα, από τη Βαρκελώνη έως το Όντενσε κι από τη Στουτγάρδη έως το Μποβάλ. Έπειτα από πολλά αιτήματα της ερευνητικής κοινότητας, ο συνασπισμός άνοιξε επίσης σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, με το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία να είναι το πρώτο που θα συμμετάσχει.

Σε άλλες ηπείρους, στα πρώτα μέλη περιλαμβάνονται το εθνικό πάρκο Gorongosa στη Μοζαμβίκη και τα 19 εθνικά καταφύγια σε 11 χώρες που διαχειρίζεται η African Parks, το Επιστημονικό Μουσείο του Πουέρτο Ρίκο, ο ζωολογικός κήπος του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, ο ζωολογικός κήπος του Central Park στις ΗΠΑ, το Κέντρο Angkor για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Καμπότζη και το ενυδρείο του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική.

Ο συνασπισμός υποστηρίζεται επίσης από 36 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων, ευρωπαϊκών και εθνικών ενώσεων ζωολογικών κήπων, ενυδρείων και βοτανικών κήπων, ενώσεων μουσείων, ερευνητικών οργανισμών, ενώσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώσεων διατήρησης και ΜΚΟ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πέρυσι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, η οποία έχει ως στόχο να θέσει τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης σε τροχιά ανάκαμψης έως το 2030. Δεσμεύεται να δημιουργήσει ένα ευρύτερο δίκτυο αποτελεσματικά διαχειριζόμενων προστατευόμενων περιοχών σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο θα καλύπτει το 30 % της ξηράς και το 30 % της θάλασσας, με το ένα τρίτο αυτής της περιοχής να προστατεύεται αυστηρά. Η Επιτροπή επεξεργάζεται επί του παρόντος κριτήρια καθοδήγησης για τον καθορισμό των εν λόγω περιοχών. Στη στρατηγική εκφράζεται επίσης η αποφασιστικότητα της Επιτροπής να κινητοποιήσει όλα τα μέσα εξωτερικής δράσης και τις διεθνείς συμπράξεις για να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός φιλόδοξου νέου παγκόσμιου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα. Η Επιτροπή θα δώσει συνέχεια στη στρατηγική της για τη βιοποικιλότητα με πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες. Αυτό το έργο θα περιλαμβάνει δασική στρατηγική της ΕΕ, στρατηγική της ΕΕ για το έδαφος, σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών, καθώς και νομικά δεσμευτικούς στόχους αποκατάστασης της φύσης.

Ιστορικό

Ενόψει της CoP15, ενισχύθηκε η πολιτική δυναμική, με τη «Δέσμευση των ηγετών για τη φύση» που δρομολογήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο πριν από την πρώτη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα στο περιθώριο της 75ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Επί του παρόντος, 84 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δεσμευτεί να αναστρέψουν την απώλεια της βιοποικιλότητας έως το 2030 με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τον περασμένο μήνα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω της απώλειας βιοποικιλότητας, της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης τονίστηκαν εκ νέου στη νέα έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) με τίτλο «Συμφιλίωση με τη φύση», η οποία συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες

Παγκόσμιος συνασπισμός «Ενωμένοι για τη βιοποικιλότητα»

Κατάλογος ιδρυμάτων και οργανισμών που συμμετέχουν στον Συνασπισμό

Τα ενδιαφερόμενα ιδρύματα μπορούν να επικοινωνούν στην ακόλουθη διεύθυνση ec-biodiversity-coalitionatec [dot] europa [dot] eu (ec-biodiversity-coalition[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Επικοινωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με #UnitedforBiodiversity (σε όλες τις γλώσσες) & #CoP15

Δέσμευση των ηγετών για τη φύση

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
4 Μαρτίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα