Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο14 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ένα ακόμη βήμα προς μια μακροπρόθεσμη συμφωνία περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού με την Ουκρανία

ukraine flag

Η Ουκρανία είναι σήμερα ένα βήμα πιο κοντά στον χώρο δωρεάν περιαγωγής της ΕΕ, καθώς η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για την ενσωμάτωση της περιαγωγής στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, οι Ουκρανοί επισκέπτες δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνουν πρόσθετα τέλη για να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ οι ταξιδιώτες της ΕΕ θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα όταν ταξιδεύουν στην Ουκρανία.

Η ένταξη της Ουκρανίας στον χώρο δωρεάν περιαγωγής της ΕΕ είναι μία από τις βασικές δράσεις του αναθεωρημένου σχεδίου δράσης προτεραιότητας. Το σχέδιο αυτό αποτελεί τον χάρτη πορείας για την πλήρη εφαρμογή της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας και την περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση επέκτασης του καθεστώτος της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ στην Ουκρανία.

Το σημερινό βήμα ακολουθεί την ανακοίνωση της προέδρου της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2022, σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στον χώρο δωρεάν περιαγωγής. Αποτελεί επίσης συνέχεια της συνεργασίας της Επιτροπής με φορείς της ΕΕ και της Ουκρανίας με σκοπό τη θέσπιση εθελοντικών μέτρων για την εξασφάλιση οικονομικά προσιτής ή δωρεάν συνδεσιμότητας κλήσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, τα οποία μόλις παρατάθηκαν.

Επόμενα βήματα

Η πρόταση θα εξεταστεί τώρα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τη συμφωνία του Συμβουλίου θα πρέπει να ληφθεί κοινή απόφαση από την Επιτροπή Εμπορίου ΕΕ-Ουκρανίας για τη χορήγηση αμοιβαίας μεταχείρισης στην εσωτερική αγορά όσον αφορά την περιαγωγή.

Ο ρυθμός με τον οποίο η Ουκρανία θα ενσωματωθεί στην εσωτερική αγορά περιαγωγής της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό προσέγγισης και εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ στην Ουκρανία.

Ιστορικό

Επί του παρόντος, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς της ΕΕ και της Ουκρανίας προσφέρουν οικονομικά προσιτές ή δωρεάν κλήσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας σε εθελοντική βάση. Χάρη στη ρύθμιση αυτή, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο έχουν οικονομικά προσιτή συνδεσιμότητα καθώς αναζητούν καταφύγιο στην ΕΕ. Τα εθελοντικά μέτρα παρατάθηκαν πρόσφατα κατά έξι μήνες και η νέα ρύθμιση καλύπτει πλέον και τις κλήσεις προς αριθμούς σταθερών γραμμών στην Ουκρανία, καθώς και νέους τύπους φορέων εκμετάλλευσης.

Η συμφωνία σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης μιας σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, υπεγράφη στις 21 Μαρτίου και στις 27 Ιουνίου 2014. Η σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελεύθερων συναλλαγών εφαρμόζεται προσωρινά από την 1η Ιανουαρίου 2016. Η συμφωνία σύνδεσης τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Το σχέδιο δράσης προτεραιότητας για το 2021-2022 τέθηκε σε εφαρμογή για να προωθήσει τη διαδικασία εφαρμογής της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών. Δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας στις 23 Ιουνίου 2022, η ΕΕ και η Ουκρανία έχουν εισέλθει σε ένα νέο στάδιο στη σχέση τους. Στην Επιτροπή Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας στη σύνθεσή της για τα εμπορικά θέματα στις 25 26 Οκτωβρίου 2022 και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναθεωρήσουν και να επεκτείνουν το σχέδιο δράσης προτεραιότητας, ώστε να αντικατοπτρίζει αυτές τις νέες προτεραιότητες για το 2023-2024.

Η πρόταση που εγκρίθηκε σήμερα αφορά απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιτροπή σύνδεσης στη σύνθεσή της για τα εμπορικά θέματα όσον αφορά την τροποποίηση του προσαρτήματος XVII-3 (Κανόνες που εφαρμόζονται στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες) της συμφωνίας σύνδεσης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Πρόταση της Επιτροπής για την ενσωμάτωση της περιαγωγής στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας

ΕΕ-Ουκρανία: Είμαστε ενωμένοι

Αναθεωρημένο σχέδιο δράσης προτεραιότητας για την εφαρμογή της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας το 2023-24

Αναθεωρημένο σχέδιο δράσης προτεραιότητας — Ενημερωτικό γράφημα

Περισσότερα για την περιαγωγή στην ΕΕ

Εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας

Δηλώσεις

Η ένταξη της Ουκρανίας στην πρωτοβουλία μας «περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού» σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο επόμενο σημαντικό ορόσημο στην ολοένα και βαθύτερη σχέση μας. Θα διευκολύνει τη ζωή των Ουκρανών πολιτών που έρχονται στην ΕΕ και θα βοηθήσει τους πολίτες της ΕΕ που ταξιδεύουν στην Ουκρανία. Αυτό αποδεικνύει τη σαφή δέσμευσή μας να εφαρμόσουμε πλήρως τη φιλόδοξη σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μας και αποτελεί μία ακόμη ένδειξη του ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην ΕΕ.

κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για το εμπόριο - 14/02/2023

 

 

Σήμερα προτείνουμε ένα πρώτο βήμα προς την ένταξη της Ουκρανίας στον χώρο δωρεάν περιαγωγής της ΕΕ, σε μακροπρόθεσμη βάση, έτσι ώστε οι πολίτες της ΕΕ και της Ουκρανίας να μπορούν να τηλεφωνούν, να στέλνουν μηνύματα και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο χωρίς επιπλέον κόστος όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Ακριβώς όπως στην περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού με την οποία οι Ευρωπαίοι είναι πολύ εξοικειωμένοι. Αυτό το βήμα θα στηρίξει περαιτέρω την πρόοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή της πορεία και στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή - 14/02/2023

 

 

Η σημερινή πρόταση φέρνει τους Ουκρανούς πολίτες πιο κοντά στη δυνατότητα να επωφεληθούν από ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της ενιαίας αγοράς, την περιαγωγή χωρίς πρόσθετα τέλη όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που προτείνουμε να ανοίξουμε τον χώρο μας στον οποίο εφαρμόζεται η περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού σε μια χώρα εκτός της ΕΕ και του ΕΟΧ σε μακροπρόθεσμη βάση. Πρόκειται επίσης για ένα πρώτο βήμα προς την περαιτέρω ολοκλήρωση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

κ. Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς - 14/02/2023

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
14 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα