Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Σεπτεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ συνεχίζει να προσαρμόζεται στην παγκόσμια άνοδο των τιμών των βασικών προϊόντων

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, την οποία δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνολική αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθε σε 34,9 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2022, αυξημένη κατά 11 % σε μηνιαία βάση και κατά 32 % σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών των πρώτων υλών. Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 19,4 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μηνιαία αύξηση 8 % σε μηνιαία βάση και 21 % σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, με υψηλότερους όγκους σίτου και αραβοσίτου, αλλά μείωση των όγκων των άλλων σιτηρών. Η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 15,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 15 % σε σύγκριση με τον Απρίλιο και κατά 48 % σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έντονη αύξηση του όγκου των εισαγωγών αραβοσίτου και στις υψηλότερες τιμές του καφέ και των καρπών με κέλυφος. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και λεπτομερείς πίνακες και μια ειδική επισκόπηση του εμπορικού ισοζυγίου των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ από το 2000 έως σήμερα είναι διαθέσιμες στην τελευταία μηνιαία έκθεση της ΕΕ για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Σεπτεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα