Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο20 Απριλίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ελλάδα: Ενημερωτική εκδήλωση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στη Μεγαλόπολη

ARKADIA

Αθήνα, 20/04/2023

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης (πρώτος πυλώνας του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης) θα παρουσιαστεί επίσημα στην Τρίπολη την Παρασκευή 21 Απριλίου, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάση και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων κ. Σκάλκου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ράσμουσεν.  Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη παρουσίαση, καθώς είχε προηγηθεί ανάλογη εκδήλωση στη Δυτική Μακεδονία τον Ιανουάριο του 2023. Στόχος είναι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης. 

Την παραμονή της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους δήμους του εδαφικού σχεδίου, στην οποία όλες τις ενδιαφερόμενες αρχές θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν το όραμά τους για την πρωτοβουλία. Τα επόμενα χρόνια η Μεγαλόπολη και οι δήμοι Γορτυνίας, Οιχαλίας και Τρίπολης θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 391 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, με σκοπό να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τονωθεί η διαφοροποίηση της οικονομίας, στο πλαίσιο της εξόδου από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και την ηλεκτροπαραγωγή. Ένα από τα πρώτα δείγματα τέτοιων επενδύσεων είναι η χρηματοδότηση του «Κόμβου Βιοοικονομίας 360°» στην περιοχή, μιας επένδυσης που αποσκοπεί στον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλο το φάσμα της αξιακής αλυσίδας της βιοοικονομίας (αγροδιατροφικά προϊόντα, κυκλική και ψηφιακή οικονομία).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση σε απευθείας μετάδοση εδώ από τις 10:00.

 

Ιστορικό

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στηρίζει τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Οι περιοχές αυτές προσδιορίζονται στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης κατόπιν διαλόγου με την Επιτροπή, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες εταιρικής σχέσης 2021-2027 και τα σχετικά προγράμματα. Το πρόγραμμα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την Ελλάδα, ύψους 1,63 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε στις 16 Ιουνίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, επισκεφτείτε την Πλατφόρμα Δίκαιης Μετάβασης.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
20 Απριλίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα